Microsoft podria estar interessada en invertir en Dell

Compartir

Segons la cadena televisiva nord-americana CNBC, la companyia de Redmond podria apuntar-se al grup d’inversors que tenen la intenció d’adquirir el 100% del fabricant de PC’s, ara en hores baixes.

Michael Dell. Imatge cortesia de Oracle

Michael Dell. Imatge cortesia de Oracle

Dell, actualment considerada per les seves xifres de vendes com la tercera fabricant de PC’s a tot el món darrere d’HP i Lenovo (números un i dos respectivament), sembla que està en venda. La notícia saltava a les editorials dels principals rotatius nord-americans com el New York Times. Els detalls de l’operació no estan gaire clars, doncs la informació oferida pels diversos rotatius es basa, fins ara, en rumors no confirmats i fonts anònimes.

Actualment, Dell és una empresa pública, és a dir, les seves accions cotitzen a la borsa, concretament en el Nasdaq, el parquet tecnològic nord-americà. Segons coincideixen totes les fonts, la intenció és que de pública passi a privada, és a dir, amb un repartiment del 100% de les seves accions entre un grup tancat de propietaris i sense que ningú de fora d’aquest cercle pugui accedir a comprar títols.

No ens queda clar el paper que jugaria el seu CEO i fundador, Michael Dell, qui actualment posseeix entre un 15 i un 16% de les accions de la companyia. A través de la seva companyia d’inversions MSD podria formar part del grup de compradors, o bé espera vendre la seva part de l’empresa. El cansament del negoci tecnològic, molt voluble i esgotador, podria ser el principal argument de Dell si la seva intenció és la de baixar del vaixell que va botar fa gairebé vint-i-nou anys.

La companyia d’inversions interessada en l’operació (valorada en aproximadament vint mil milions de dòlars) és Silver Lake Partners, un bufet d’inversions especialitzat en el sector tecnològic (no en va té oficines a Cupertino i Menlo Park, a més de en els principals centres de negocis del món com són Londres i Nova York) que anteriorment ja ha realitzat inversions en companyies de la talla de Seagate, Gartner, Avago, o Skype. Aquesta darrera en el 2009, dos anys abans de que fos anunciada la seva adquisició per part de Microsoft que la va comprar, precisament, a Silver Lake.

Però la sorpresa majúscula saltava ahir, quan el presentador de la CNBC David Faber anunciava en el seu programa Squawk on the Street que Microsoft es podria afegir al grup inversor amb una quantitat que oscil·laria entre els mil i els tres mil milions de dòlars.

Com era d’esperar, ni Microsoft ni Dell han volgut realitzar declaracions sobre la possible operació.

Si la companyia de Redmond entrés finalment en l’operació, la seva motivació seria clara: continuar gaudint de la confiança i el suport de la que fins ara ha estat una de les marques més involucrades en la fabricació de maquinari funcionant sota Windows, malgrat que Dell també ha fet alguna ‘capbussada’ en el món de GNU/Linux i, més concretament, amb la distribució Ubuntu.

La companyia fundada per Michael Dell a Texas ha fracassat a l’hora d’adaptar-se al nou model de negoci en l’àmbit de les noves tecnologies, dominat pels smartphones i tablets, dispositius menys potents però amb més possibilitats de portabilitat que els PC’s de tota la vida, i amb una nova plataforma de programari dominant com és Android. Els seus intents d’entrar en aquest camp han acabat en fracàs i en abandonament dels seus intents per fer-se amb un tros del pastís dels nous mercats. Actualment, Dell només ofereix tablets basats en Windows i smartphones d’altres fabricants com Nokia, Motorola o HTC.

Si Michael Dell decideix quedar-se finalment a l’empresa que va fundar, les seves motivacions podrien anar des de refundar-la completament per adaptar-la als nous temps fins a mantenir la seva actual línia de negoci, confiant en tenir una companyia més petita però forta en el seu nínxol de mercat.

Les notícies sobre la possible transformació de Dell en una societat privada han animat els inversors, provocant amb això la pujada del preu de les accions. Això pot afectar la intenció de Silver Lake, ja que ara li sortirà més car quedar-se amb la companyia texana.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: