Microsoft posa a disposició del públic una nova eina de virtualització per a Windows Vista

Compartir

El seu objectiu és facilitar la migració a Windows Vista i en un futur a Windows 7, permetent executar les aplicacions creades per a versions anteriors (2000/XP) en el seu sistema natiu virtualitzat.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – De moment, Microsoft Enterprise Desktop Virtualization V1 (MED-V) es troba encara en fase de beta pública, i ja és descarregable des de Microsoft Connect, el lloc des del qual es pot tenir accés a les versions beta d’alguns dels productes de la companyia de Redmond.

Aquest programari vindria a ser un equivalent al VMware Player, permetent executar un entorn virtualitzat en una màquina d’escriptori. És, a més, la resposta de la companyia de Redmond a un dels principals handicaps que des del primer dia de la seva posada al mercat ha acompanyat a Windows Vista: la compatibilitat cap enrere amb les aplicacions.

Aquest taló d’Aquil·les ha provocat que el nou sistema de Microsoft no hagi estat ben acceptat pel sector empresarial o, directament, evitat, recorrent al ja veterà però àmpliament provat Windows XP. El resultat: malgrat l’èxit de vendes gràcies a les llicències incloses en màquines noves, Vista no ha estat ben rebut al mercat, recollint a més una mala crítica per part de la premsa especialitzada.

Amb la presentació en societat del Windows 7 (que hauria de veure la llum a finals d’enguany o principis del 2010 com a molt tard), Microsoft ha signat el certificat de defunció de Vista, que passarà a engrandir -juntament amb ME- les files dels desastres de la companyia fundada per Bill Gates. Malgrat tot, això no és un obstacle per a què Microsoft segueixi insistint en facilitar la transició des dels sistemes establerts actualment fins a la nova família.

Així doncs, la publicació d’aquesta beta pública de MED-V es pot llegir en clau de preparar la vinguda del futur Windows 7, ja que permetrà executar aplicacions amb una certa antiguitat en aquests entorns.

A més, gran quantitat de programari heretat de l’entorn DOS (i encara utilitzat en moltes empreses) pot ser executat sota Windows 2000, el que faculta a aquest paquet de virtualització per córrer de forma indirecta aquestes aplicacions sobre els sistemes operatius més moderns.

MED-V pot ser instal·lat sobre sistemes Windows XP SP2 i SP3 o Vista SP1 de 32 bits (de moment no hi ha disponible versió per a màquines de 64), i com a sistemes virtualitzats suporta Windows 2000 SP4 i Windows XP Pro SP2 o SP3.

Amb documentació inclosa, el paquet de l’aplicació que ha de ser descarregat per instal·lar “pesa” poc més de 61 megabytes. Per a la descàrrega cal disposar d’un compte Passport, per a la qual cosa ens val amb el nostre nom d’usuari i contrasenya de Hotmail o del servei Messenger, i passar un altre petit tràmit de registre.

La versió final d’aquest programa hauria de veure la llum al llarg de la segona meitat d’aquest any.

Guillem Alsina