Microsoft posa a prova l’IE9

Compartir

Internet ExplorerUna beta pública de la nova versió del browser de la companyia de Redmond es troba a disposició dels internautes per tal que el provin. Microsoft ha posat moltes esperances en aquest navegador per a poder remuntar la situació de pèrdua constant d’usuaris en favor de Firefox i Chrome.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La novena versió major de l’Internet Explorer s’acosta cada cop més al moment de la veritat, en el que s’haurà d’enfrontar de tu a tu amb els seus principals rivals (sobretot Firefox i Google Chrome) després d’un esforç per a optimitzar el seu codi font i rendiment respecte a la versió immediatament precedent. La publicació de la beta pública d’aquest browser sembla buscar seduir novament els internautes que han desertat d’aquest programa per passar-se a un dels seus rivals.

Tot i mantenir un 60% del mercat gràcies a estar present en cada versió de Windows venuda amb un ordinador nou, l’Internet Explorer de Microsoft ha passat per moltes vicissituds al llarg d’aquests darrers anys. La proliferació d’alternatives (Firefox, Safari, Opera, Chrome) s’ha afegit a un rendiment molt pobre fins a la seva vuitena versió, en la qual s’ha millorat molt en aquest aspecte, i a una seguretat més que qüestionable que també s’ha arreglat en gran mesura en l’última versió estable disponible fins a la data. Encara amb aquests elements, l’IE no s’ha vist capaç de frenar la seva caiguda en el mercat fins fa uns pocs mesos, i no ha pogut recuperar el seu subjugador lideratge de fa uns anys, quan va arribar a tenir més del 90% dels ordinadors emprats pels internautes.

Microsoft ha posat moltes esperances en aquesta nova versió, el repte de la qual és el d’enfrontar-se a una Web diferent de la que va veure l’IE6 i que s’ha anat materialitzant al llarg de la vida de les versions 7 i 8 del programa; una Web viva, els principals serveis de la qual fan un ús extensiu de JavaScript (pel que un browser modern que es prei ha d’incloure un motor d’aquest llenguatge molt ràpid i potent) i les necessitats de l’usuari passen per un navegador més lleuger i ràpid que no pas amb moltes opcions, més lent i pesat.

En efecte, el motor JavaScript d’aquesta nova generació de l’Internet Explorer és més ràpid que en les anteriors, a més de presentar una interfície d’usuari en sintonia amb els criteris de simplicitat que, en el seu moment, va imposar Google Chrome. La compatibilitat amb HTML 5 i les novetats que aquest aporta com els tags <AUDIO> i <VIDEO> també s’hi inclouen, malgrat que Microsoft s’ha mantingut apartada de tot el debat sobre els còdecs que havien de ser emprats per a aquests elements, especialment en el cas del vídeo, el més disputat.

En l’acte de presentació a San Francisco, Microsoft es va veure recolzada per pesos pesats de la Web actual com Facebook, Twitter, MySpace o LinkedIn, que van presentar els seus serveis i aplicacions en funcionament sota aquest navegador.

Vetada als usuaris d’XP

Probablement la versió final de l’IE9 no serà instal·lable sobre Windows XP, una mesura coercitiva per a què els actuals usuaris d’aquest sistema operatiu es passin a una versió més recent, sobretot Windows 7 ja que Vista ha estat “liquidat” extraoficialment per la mateixa Microsoft.

La beta pública de l’IE9 es troba a punt per a la descàrrega en un total de 33 idiomes. En no ser una versió finalitzada, no se’n pot assegurar la seva estabilitat i bon funcionament i, per tant, no es recomana per a la seva instal·lació en sistemes de producció, només ordinadors destinats a proves.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina