Microsoft presenta Silverlight 2
En un moviment sorprenent, la companyia de Steve Ballmer revela plans per oferir suport al desenvolupament d’aplicacions Silverlight sota GNU/Linux.
Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La companyia de Redmond no perd pistonada en la particular guerra que enfronta a diversos contendents pel domini de les aplicacions RIA (Rich Internet Applications), entre ells Adobe i Sun Microsystems a més de la mateixa Microsoft. La seva aposta en aquest camp s’anomena Silverlight, un entorn que permet la interactivitat multimèdia de Flash amb algunes funcions més i que es troba disponible per a entorns Windows i Mac OS X.
En aquesta nova versió 2 que ja es troba disponible per a descàrrega i les novetats de la qual van dirigides als programadors, destaca especialment el major suport per a les comunitats basades en el codi obert. Així, s’inclouen diverses eines per a l’entorn de programació Eclipse, nascut i crescut a l’empara de l’open source i el programari lliure.
Naturalment, tampoc es deixen de banda les eines per a Visual Studio 2008, el propi entorn de programació de Microsoft, i Expression Studio 2, l’entorn de creació de solucions per a la Web. El suport s’estén també a Visual Web Developer 2008 Express Edition, una eina de programació d’aplicacions en línia de descàrrega gratuïta.
Però el que no deixa de sorprendre és que el suport per a navegadors a la part client s’amplia: a les plataformes Windows i Mac OS X amb Internet Explorer i Safari, ara se’ls afegeix GNU/Linux amb Firefox. Sense cap mena de dubte, tota una fita sense precedents en la història de la relació entre Microsoft i el Programari Lliure.
Altres novetats destacables en aquesta nova versió són:
– Suport per al framework .NET
– Augmentat el nombre de controls suportats a l’entorn com ara DataGrid, ListBox, Slider, ScrollViewer o Calendar entre d’altres
– Per a personalitzar l’aspecte d’una aplicació tenim funcionalitats avançades de skinning (aplicació de skins o pells) i templates
– Facilitats per utilitzar imatges en alta resolució, cada cop més emprades a Internet
– Ampli suport per a protocols emprats en xarxa (REST, WS*/SOAP, POX, RSS, HTTP)
– Permet treballar amb continguts multimèdia protegits per DRM
- FutureBuds: els auriculars que saben quan te’ls has tret - 7 de març de 2019
- Paymo, el primer smartphone-cartera veritablement digital - 7 de març de 2019
- Mobile World Congress: algunes conclusions interessants - 4 de març de 2019