Microsoft presenta sistema operatiu espec

Compartir

En el que sembla una iniciativa per frenar quelcom semblant que pogués ser llançat per Google, la companyia de Redmond ha presentat un nou sistema operatiu construït sobre la base de Windows CE i orientat específicament a dispositius de navegació tipus GPS.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No hi ha cap mena de dubte que els sistemes GPS han revolucionat l’"art" de desplaçar-se d’un lloc a l’altre; particularment fa temps que aprecio una disminució notable en el nombre de persones que m’aturen pel carrer per preguntar-me per adreces o indicacions per arribar als llocs. I tot això ha estat gràcies a productes com els dels plànols de carrers interactius accessibles des d’ordinadors personals i telèfons mòbils, i als sistemes de posicionament global per GPS.

Precisament, alguns d’aquests darrers aparells per a cotxes, es basen en sistemes operatius Windows Mobile/Windows CE per executar les diferents aplicacions. Pensant en ells i gràcies a una base comuna per als seus sistemes operatius dirigits al sector mòbil (Windows CE), Microsoft ha presentat un sistema orientat exclusivament a aquesta categoria de dispositius.

El seu nom és Windows Embedded NavReady, i està basat en la versió 5.0 de Windows CE. Funciona sobre processadors ARM amb arquitectura de 32 bits, ofereix suport per a aplicacions que necessitin treballar en temps real, comunicacions mitjançant Bluetooth per connectar dispositius de tipus mans lliures o connectar-se a xarxes de dades, i naturalment accés a tots els serveis de posicionament i geolocalització de Microsoft.

Per a quan connectem el nostre dispositiu a un PC de sobretaula o portàtil amb Windows XP/Vista com a sistema operatiu, Windows Embedded NavReady ofereix les facilitats per utilitzar serveis en línia mitjançant la connexió a Internet de l’ordinador principal, amb el que podrem descarregar continguts com ara mapes, aplicacions o unes altres dades.

La funcionalitat realment nova és Windows SideShow, que facilita la creació de xarxes (pel que s’explica en el lloc web del sistema, suposem que de tipus ad-hoc) dels dispositius basats en NavReady amb ordinadors funcionant amb Windows Vista (no funciona amb XP).

El desenvolupament de sistemes complets amb aquest programari serà ràpid gràcies al fet que ha estat concebut com una sèrie de components que es poden enllaçar per formar un tot, i a la seva base comuna de Windows CE. De fet, els programadors habituats a aquest darrer sistema operatiu per a dispositius mòbils ho tindran molt fàcil per treballar amb NavReady.

Aquesta aposta sembla orientada a frenar un possible avanç de Google en aquest tipus de dispositius de navegació, doncs tot i que la companyia del cercador no sembla haver pensat en quelcom com el que ha presentat Microsoft, disposa de tots els elements necessaris per fer-ho: una sèrie de serveis de geolocalització i posicionament com són Google Earth i Google Maps, i una plataforma de sistema operatiu com és Android, que podria ser adaptada a navegadors GPS de tota mena.

Guillem Alsina