Microsoft presenta tecnologia que facilita l’acc

Compartir

Funciona com una VPN (xarxa privada virtual) sobre Internet que ens permet fins i tot accedir remotament a l’escriptori de qualsevol dels nostres dispositius.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La multiplicitat de dispositius electrònics que utilitzem en la nostra vida quotidiana (telèfon mòbil, PDA, ordinador d’escriptori de la feina, ordinador d’escriptori particular, portàtil,…) és la culpable de la dispersió de les nostres dades: al telèfon hi tenim la nostra agenda de contactes, a l’ordinador de la feina els nostres documents d’empresa, tot i que alguns els tenim també en el portàtil. El nostre ordinador domèstic allotja les nostres fotografies familiars i fitxers personals, i el correu electrònic el tenim a Internet. I quan necessitem alguna cosa, no la tenim a mà o simplement no sabem on és…

Pitjor encara és el problema de l’actualització de les dades quan no estem segurs de quina n’és la darrera versió; així, podem eliminar d’un sol cop les modificacions realitzades durant hores en un document per confondre’ns en copiar un fitxer d’un directori a un altre…

Diverses han estat les iniciatives que han intentat posar ordre en aquest caos, i ara li toca el torn a Microsoft que ha presentat Live Mesh, una plataforma de programari i serveis que ens facilita la tasca de mantenir sincronitzats tots els nostres dispositius (els que emprin Windows, per descomptat, tot i que sembla que els plans inclouen també el Mac OS X d’Apple en una segona fase) i poder accedir a ells des de qualsevol lloc.

Per a això, Live Mesh empra Internet com a un mitjà pel qual la informació circula i s’hi emmagatzema. És el concepte de "cloud computing" (literalment "núvol de computació"), en el qual es considera la Xarxa (sigui Internet o la que sigui) com un ordinador global al qual s’hi pot accedir des dels terminals que serien els nostres ordinadors, PDA’s o altres dispositius. La idea bàsica és que el sistema simplement funcioni, emmascarant el màxim possible els detalls tècnics als usuaris.

L’usuari crea una "mesh" (unió) de dispositius a la qual hi anirà afegint màquines a voluntat, i en les que s’autentificarà amb el seu Windows Live ID. Un cop afegit el dispositiu, ens apareixerà una icona del servei a la barra de tasques, mitjançant la qual tindrem accés a totes les màquines de la nostra "mesh" i les seves corresponents carpetes compartides.

Les modificacions que anem realitzant als fitxers de les carpetes compartides en la nostra xarxa de dispositius es notificaran mitjançant el que Microsoft ha anomenat "notícies", una mena de ‘feed’ RSS i/o twitter, que ens indica qui ha canviat què i on. Una altra funcionalitat interessant d’aquest programari és la capacitat d’accedir remotament a l’escriptori de qualsevol de les màquines autentificades a la nostra xarxa particular, des de qualsevol punt del planeta a través d’Internet.

De moment, les proves pilot d’aquest nou servei es duran a terme als Estats Units i estaran limitades a 10.000 usuaris. La seva data d’inici es situa a finals d’enguany.

Guillem Alsina