Microsoft presenta Windows Mobile 6.5 i una nova eina de sincronització en el Mobile World Congress de Barcelona

Compartir

Mobile World Congress 2009Interfície multitàctil i una nova pantalla d’inici, les principals senyes d’identitat de la nova versió del Windows Mobile en una presentació en què s’han revelat també nous serveis.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Feia dies que es rumorejava que la companyia de Redmond podria presentar una nova revisió del seu sistema operatiu per a dispositius mòbils en aquest esdeveniment, i així ha estat, amb el mateix Steve Ballmer com a mestre de cerimònies. Ballmer ja havia tingut una intervenció estel·lar a la roda de premsa de LG, apareixent a la pantalla del rellotge-telèfon que la companyia coreana ha presentat.

El primer dels productes presentats a la roda de premsa de Microsoft ha estat la nova versió del seu sistema operatiu Windows Mobile, la 6.5 . S’havia parlat inicialment de la 7, però podria ser que aquesta es reservi per a ser llançada paral·lelament amb Windows 7, igualant així els números de versions d’ambdues plataformes.

Windows Mobile 6.5 integra diverses tecnologies que fins ara només es podien trobar mitjançant programari de terceres parts, com ara la capacitat multitàctil per a la interfície gràfica.

Steve Ballmer a la presentació del Windows Mobile 6

Microsoft busca integrar totes les seves diferents plataformes (la mòbil, la d’ordinadors sobretaula/portàtils i la Web) en una sola experiència d’usuari, per al què l’Internet Explorer inclòs en aquesta versió del Windows Mobile renderitza les pàgines per tal que siguin més semblants a les que es veuen en un sistema operatiu d’escriptori.

El nou Internet Explorer Mobile disposa de zoom per poder-nos acostar tant com vulguem al text i les imatges, o bé allunyar-nos per veure la pàgina al complet. A més, accepta Flash (serà un reconeixement implícit al fet de què Silverlight no ha conquerit al seu rival?), una tecnologia que la mateixa Microsoft admet és utilitzada en una gran varietat de llocs web.

Una altra tecnologia que s’imposa sense fer gaire soroll encara que d’una forma certament contundent són els widgets, als que aquesta nova revisió del Windows Mobile oferirà un complet suport.

Amb Live Messenger, des del nostre telèfon mòbil podrem gravar la resposta de veu a cada una de les interpel·lacions per escrit del nostre interlocutor, el què li arribarà a aquesta persona com un enllaç a un arxiu d’àudio emmagatzemat en línia que pot reproduir en el seu PC. D’aquesta manera, es potencien les conversacions de text-a-veu entre diferents dispositius (PC i mòbil) facilitant la tasca als usuaris mòbils, als quals els serà més còmode gravar veu que no pas escriure.

La pantalla d’inici també ha estat remodelada. Com en els seus sistemes operatius de sobretaula, la companyia de Redmond busca innovar continuadament, tot i que a vegades això es faci a costa d’experimentar amb l’usuari, amb els consegüents mals resultats que els canvis no són ben rebuts. La nova pantalla inicial presenta els accessos directes a les principals aplicacions del sistema, conceptualment tal i com ho fan els sistemes operatius Symbian i Mac OS X (a l’iPhone), però en comptes d’usar una quadrícula sembla recórrer a uns espais de forma romboide, amb la qual cosa l’aparença és, com a mínim, estranya. Poca fortuna li auguro a aquesta manera de presentar les icones, llevat que a Redmond se n’encapritxin i als usuaris no ens quedi més remei que acceptar-la.

Els nous telèfons que empren Windows Mobile 6.5 sortiran al mercat a partir de finals d’enguany, i Microsoft ja ha signat acords amb fabricants com HTC o LG i operadores com Orange per tal que comencin a ser distribuïts. De fet, a la fira s’han mostrat alguns d’aquests dispositius, encara que no integren cap tecnologia realment nova i revolucionària, ni tampoc cap nou format molt destacable.

My Phone

Aquest nou servei vindria a ser un equivalent a l’OVI de Nokia, una mena de xarxa social a la qual podem aportar els nostres continguts des del mateix terminal, com ara fotografies o vídeos.

My Phone també serveix a manera d’eina de còpia de seguretat, emmagatzemant en línia tota la informació que disposem en el nostre telèfon mòbil sobre els contactes, agenda o missatges SMS.

De moment aquest servei es troba disponible només sota beta limitada.

El nou servei My Phone vist des del PC

Windows Marketplace

Si My Phone és la resposta de Microsoft a OVI, aquest servei és la contrapartida de l’App Store que Apple ha fet famosa per al seu iPhone. A través d’aquest servei, els usuaris de telèfons equipats amb Windows Mobile 6.5 podran adquirir noves aplicacions i descarregar altres que s’ofereixin gratuïtament.

Guillem Alsina