Microsoft redibuixa el panorama de la telefonia mòbil

Compartir

L’adquisició de la divisió de terminals i serveis de Nokia per part de Microsoft portarà conseqüències al panorama de la telefonia mòbil intel·ligent actual. Quins, com i quan és més difícil de dirimir, però ho intentarem en les següents ratlles.

Microsoft adquireix Nokia

Microsoft adquireix Nokia

5.440 milions d’euros és el preu que Microsoft pagarà -si finalment els accionistes aproven l’operació- per la divisió de dispositius i serveis de Nokia. La compra ha estat aprovada per les juntes d’ambdues empreses i ara queda pendent que l’accionariat de Nokia li doni el seu vistiplau.

Amb aquesta adquisició, Microsoft s’equipararà als tres altres grans fabricants del món de la telefonia mòbil, que produeixen no només la seva plataforma de programari, si no també el maquinari sobre la qual aquesta treballa: Apple (iOS/iPhone), Google (Android/Motorola Mobility més la línia Nexus… d’alguna manera), i BlackBerry.

Però, com qualsevol gran operació, aquesta deixa al seu darrere algunes incògnites que aniran sent aclarides al llarg dels propers dies. Vegem-ne algunes.

Què adquireix exactament Microsoft?

Afirmar que Microsoft compra Nokia és simplificar l’operació que s’ha anunciat avui.

En primer lloc, Nokia és una multinacional que es composa de diverses divisions i que té interessos en diversos sectors com les xarxes de telefonia o els sistemes de mapes i geoposicionament a través de la seva filial Navteq.

Microsoft ha arribat a un acord per adquirir tot el que es refereixi a la producció de smartphones i els serveis de valor afegit, així com a llicenciar les seves patents durant un període de deu anys amb opció de renovar-lo a perpetuïtat. També es queda amb les operacions de màrqueting i publicitat relacionades amb aquests productes i serveis.

Amb això, també seran traspassats d’una a l’altra empresa uns 32.000 treballadors.

Per al servei de mapes Here, Microsoft pagarà a part una llicència de quatre anys a Nokia.

L’operació s’assembla a la que va portar a Motorola Mobility a formar part de Google. Amb anterioritat, la històrica fabricant nord-americana es va escindir en dues companyies independents: una dedicada als smartphones (la unitat adquirida per Google) i l’altra a les infraestructures de xarxes de telefonia mòbil i serveis vinculats.

Per què al final del mandat de Ballmer?

L’encara CEO de Microsoft ha anunciat un pla de retirada de l’empresa que dirigeix a dotze mesos vista. Per tant, i tenint en compte que de tancar-se l’operació, aquesta ho farà en algun moment del primer trimestre de l’any vinent, l’absorció es materialitzarà enmig del camí que portarà a Steve Ballmer a marxar de la direcció de Microsoft.

Possiblement, en aquell moment ja coneguem el nom del seu substitut a la cadira de comandament de Microsoft. Ballmer i aquesta persona podran guiar conjuntament la unió d’ambdues empreses, potser per això, per poder dur a terme dues transicions al mateix temps, que l’operació d’adquisició s’hagi anunciat ara.

Una operació d’aquesta mena porta al seu darrere molts mesos de negociació i, per tant, pot ser perfectament que estigui estudiat el fet de que sigui anunciada ara, precisament després de la notícia de la marxa de Steve Ballmer.

La nova Microsoft post-Ballmer tindrà saba nova en la direcció i una estructura nova. Si la seva cotització a la borsa ja pujava amb l’anunci de Ballmer, és possible que amb l’absorció de Nokia encara pugi més i, si baixa en anunciar el nou CEO, la pujada anterior funcionarà a mode de coixí per a suavitzar el cop. I és possible, a més, que en anunciar el substitut de l’actual CEO, pugi encara més.

Stephen Elop podria substituir Steve Ballmer?

Elop abandonarà el seu actual lloc de CEO a Nokia, que cedirà a Risto Siilasmaa, abandonant també la junta directiva de la companyia i es quedarà amb el càrrec de vicepresident executiu per a evitar un conflicte d’interessos mentre dura la transició. Finalment, Elop tornarà a Microsoft, des de la qual va sortir, precisament, per a comandar Nokia.

Ja ho vaig explicar amb anterioritat: la possible elecció d’Elop té arguments a favor i en contra, amb una gestió de Nokia que, tot i les moltes crítiques públiques, no ha estat en absolut catastròfica, però en la que sempre ha hagut d’actuar mirant no als resultats immediats si no al futur a llarg termini.

Actualment, Windows Phone s’està consolidant en la tercera posició del mercat, amb una quota de mercat molt a tenir en compte en alguns països, havent superat a BlackBerry (val a dir que també aprofitant una etapa de debilitat d’aquesta) i amb unes expectatives de futur molt bones.

Amb aquestes dades sota el braç, Elop es pot candidatar perfectament com a successor de Ballmer, però això tampoc li dóna el triomf segur; l’haver dirigit una gran multinacional i haver obtingut bons resultats amb ella no és prou bagatge, ja que també comptaran altres ‘habilitats’ i el coneixement del mercat tecnològic en general i no només el domini de l’àmbit mòbil.

Tampoc han faltat les veus que afirmen que Microsoft ha comprat ara Nokia per acostar Elop a la companyia com a futur substitut de Ballmer. Això només ho sap una persona: Steve Ballmer, potser ni tan sols Elop en sigui conscient d’això, encara que la possibilitat existeix, sens dubte, però és només això, una possibilitat.

Ha estat Stephen Elop un ‘talp’ de Microsoft per culminar amb la present absorció?

Benvinguts teòrics de la conspiració, perquè aquesta serà una d’aquelles preguntes que quedaran sense resposta, almenys al llarg d’uns quants anys.

La teoria del ‘talp’ afirma que la companyia de Redmond hauria forçat l’entrada d’Elop a Nokia per a què treballés des de dins per a propiciar aquest moment, el de l’absorció, rebaixant el preu de la companyia. Avui, més d’un mitjà de comunicació finlandès -sens dubte molt tocat en el seu orgull nacional-, així ha titllat al canadenc.

Nokia continuarà existint com a marca en el mercat?

L’acord especifica que Microsoft mantindrà la marca Nokia en els seus smartphones per, almenys, deu anys en el mercat. La companyia finlandesa mantindrà els drets d’aquesta marca. Per tant, i de cara a la seva imatge, poc canviarà a Nokia durant els propers anys i, per descomptat, no desapareixerà com a nom propi en el mercat.

A més, Nokia continuarà existint com a proveïdor de xarxes de telefonia i en altres negocis i divisions que la companyia vulgui encetar.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: