Microsoft renova la interfície del seu Windows Phone basant-se en… Widgets?

Compartir

Mobile World Congress 2010La companyia de Redmond presenta l’as que tenia guardat a la màniga, un Windows Mobile que ha patit un rentat de cara però del qual no se n’ha esmentat cap canvi intern. Serà prou per sobreviure davant l’empenta d’Android?

Especial Mobile World Congress 2010

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Windows Phone 7 era un anunci cantat per diversos mitjans dies abans del congrés, el que particularment em fa sospitar d’una filtració controlada a la premsa que, per cert, ha donat excel·lents resultats: la de Microsoft ha estat una conferència de premsa plena fins a la bandera que alguns no hem tingut més remei que seguir des d’una sala annexa habilitada amb monitors en els quals es podia seguir per webcast l’acte.

La nova interfície de Windows Phone 7Molta expectació i, probablement, molts rius de tinta (electrònica i “tradicional”) que es vessaran per explicar la novetat que, potser, no ho és tant. I més que res perquè Microsoft s’ha quedat en la seva superfície, en la interfície d’usuari, i no ha aprofundit en els possibles canvis desenvolupats sota el capó, en el codi font del nucli del sistema.

La nova interfície acaba amb el que ha estat l’enfocament de l’escriptori de les versions de Windows Mobile llançades fins a la data, i que buscaven introduir la mateixa metàfora d’escriptori d’un sobretaula o portàtil en un telèfon. El nou disseny sembla fonamentar el seu funcionament basant-se en widgets (malgrat que aquesta ha estat una paraula no pronunciada en cap moment durant l’acte), amb una pantalla d’inici molt clara dividida en dues columnes i unes quantes files d’icones (tot i que alguns d’aquests poden ocupar més d’una porció) corresponents a diverses funcionalitats del terminal, cada icona corresponent a un programa.

Aquests “widgets”, malgrat tot, semblen més senzills en tots els sentits, no aclaparant a l’usuari amb un excés d’informació actualitzada de forma constant, de la mateixa manera que la interfície de les aplicacions, que ara sembla més clara i diàfana.

L’App Bar és un nou element que neix amb Windows Phone 7, i que no és una altra cosa que una barra a la part inferior de la pantalla, el contingut de la qual depèn de l’aplicació oberta, consistint aquest en botons a les funcions més emprades del programa.

El navegador web Internet Explorer per a Windows Phone 7 ha estat reconstruït a partir del navegador web de sobretaula, compartint amb aquest més codi font. Disposa d’una tecnologia que permet reconèixer de forma automàtiques dades com ara números de telèfon, adreces, i incloure’ls a l’agenda de contactes.

En el que a termes de disseny del telèfon en si es referix, Microsoft ha dut a terme la mateixa maniobra que va fer Google en el seu moment i que consisteix en marcar les pautes per als botons hardware que seran tres en total: Inici (Start), Back (per passar a la pantalla anterior) i Search que donarà accés al cercador Bing.

També s’ha integrat el servei Xbox Live per als més “joganers”, i una aplicació Zune que sembla indicar que Microsoft vol que aquesta es converteixi en una marca de referència com ha fet Apple amb iPod i iTunes.

Incògnites per als desenvolupadors

La renovada interfície gràfica planteja el dubte de si les aplicacions desenvolupades per a Windows Mobile 6.5 (estrenat tot just ara fa un any) seran 100% compatibles amb la nova versió o bé si serà necessari algun treball de readaptació, amb la qual cosa segurament Microsoft provocaria les ires d’alguns dels desenvolupadors que l’estan recolzant.

Bonic per fora però…

Una incògnita per dins. La presentació de la companyia de Redmond només ha tractat sobre la renovació de la interfície i l’experiència d’usuari, però no s’ha fet cap esment als possibles canvis interns patits per la seva plataforma mòbil, quelcom molt sospitós al meu parer.

El que crec hem presenciat avui és poc més que un Windows Mobile 6.5 amb una nova interfície i potser algun ajustament per a millorar alguns aspectes puntuals (o, si es vol, un Windows Phone 6.6 . Res realment nou a l’horitzó que faci preveure que Microsoft aconsegueixi conquerir els cors dels usuaris augmentant amb això la seva quota de mercat. Crec que es mantindrà on és, amb una porció dels usuaris corporatius.

Només el servei Xbox Live em sembla un al·licient prou fort com per atraure nous usuaris.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)