Microsoft revela m

Compartir

Una interfície gràfica molt renovada amb l’addició de capacitats multitàctils i una nova barra de tasques juntament amb les millores en el rendiment i més integració en el concepte de núvol constitueixen les principals línies de la versió pre-beta de Windows 7 presentada a la conferència per a desenvolupadors de Microsoft.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Si bé oficialment Windows Vista encara està molt viu, amb els avançaments d’informació que s’estan produint al voltant de Windows 7 veiem clarament que la companyia de Redmond ja dóna per mort (tot i que encara no enterrat) al seu darrer llançament comercial, que de seguir així podria passar més endavant a la història com un segon Windows Millenium, malgrat que no és un fiasco tècnic sinó de demanda per part dels usuaris, que segueixen preferint en gran mesura el Windows XP.

El nou escriptori de Windows 7

Així les coses, la PDC 2008 era el marc ideal per presentar les novetats del successor de Vista, quelcom que s’ha encarregat de fer Ray Ozzie, Arquitecte en Cap de Programari a la companyia de Redmond. El nou sistema està basat en el kernel de Windows Server 2008 i Vista SP1 -el que li permet aprofitar els drivers desenvolupats per a aquests dos sistemes operatius-, i les millores es centren especialment en l’apartat gràfic i d’interacció amb l’usuari.

El que m’ha cridat més l’atenció ha estat la incorporació de suport multitàctil, una moda que va encetar Apple amb el seu iPhone i a la qual de mica en mica s’hi han anat apuntant els principals fabricants de smartphones, com Nokia o BlackBerry. Per a ordinadors portàtils o de sobretaula, les solucions de programari per proporcionar a l’usuari una interfície multitàctil han vingut de terceres parts independents de Microsoft. Hewlett-Packard, per exemple, disposa d’un sobretaula de disseny avantguardista amb una interfície molt amigable que es pot emprar per a gestionar tot l’apartat multimèdia, però és un desenvolupament independent de Microsoft, un programari afegit a un maquinari propi.

Dibuixant a mà alçada (literalment) amb Windows 7

La companyia de Steve Ballmer s’avança així als seus principals rivals GNU/Linux i Mac OS X en la introducció de l’ús de la interfície multitàctil en ordinadors, quelcom que pot semblar estrany ja que fou la companyia de la poma la que va introduir comercialment aquesta tecnologia i la va fer arribar al gran públic amb l’abans esmentat iPhone. Microsoft haurà emprat sense cap mena de dubte la seva experiència en el dispositiu Surface per integrar aquesta possibilitat en Windows 7.

Les millores en la interfície d’usuari són moltes i ben visibles. Per començar, el primer que salta a la vista són les diferències en la barra de tasques en la qual, per exemple, els botons de les aplicacions actives mostren petits thubnails (miniatures) dels documents oberts en situar-se amb el ratolí a sobre d’ells.

Un element que desapareix és la Windows Sidebar, que no sembla haver tingut gaire èxit, però es mantenen els gàdgets de la mateixa manera que en altres sistemes operatius com Mac OS X o Linux+KDE. A partir d’ara, aquests gàdgets (mini-aplicacions que executen una tasca molt concreta) poden passar a col·locar-se a qualsevol lloc de l’escriptori.

Els 'thubnails' dels documents oberts a la barra de tasques

La barra de notificacions (que apareix al costat del rellotge del sistema a la dreta de la barra de tasques) i en la qual comptem amb diversos icones d’aplicacions que treballen en segon pla com l’antivirus o determinats drivers, és ara configurable. Si no volem comptar amb una determinada icona d’una aplicació, simplement l’arrossegarem fora d’aquesta barra. Això és quelcom que segurament molts usuaris demanaven des de feia temps.

Pel que fa a funcionalitats, Windows 7 veurà la llum en una època en què les tendències en microinformàtica estan canviant: del concepte d’ordinador personal autònom s’ha passat a l’ordinador connectat al núvol que actualment és Internet a nivell conceptual, amb certes aplicacions i dades que ja no viuen a la nostra màquina, sinó directament a la Xarxa; ni sabem on ni com, però les podem usar que és el que compta. Això és el concepte de núvol.

Les cerques de documents poden ser realitzades sobre la màquina local, en un altre equip en el qual hi tinguem compte d’usuari, o en el nostre espai de treball dels serveis Live. Igualment, i com a exemple, podem enviar a imprimir un document a una impressora connectada a qualsevol dels nostres equips, malgrat que aquest es trobi en un altre continent…

En l’apartat multimèdia és on es fa més evident aquesta integració amb el concepte de núvol. Si, per exemple, busquem imatges, els resultats inclouran tant aquelles que estiguin en la màquina local com en un dispositiu Zune o un smartphone amb Windows Mobile connectats a qualsevol punt de la Xarxa i associats d’alguna manera amb la màquina que estiguem emprant (per exemple mitjançant serveis Live).

En l’apartat de virtualització, Windows 7 permet la creació d’unitats d’emmagatzematge virtual, que poden contenir fins i tot un sistema operatiu diferent. El que no m’ha quedat gaire clar és si hi haurà alguna funcionalitat de microkernel que permetrà arrencar aquests sistemes amb la màquina sense arribar a carregar Windows, o bé s’executaran dins d’una zona protegida en la memòria del sistema de Microsoft i en paral·lel a aquest.

Altres novetats interessants de la versió de desenvolupament de Windows 7 presentada a la PDC són:

– Millora del suport per a sistemes multimonitor, quelcom cada dia més habitual
– Noves versions de Wordpad i Paint, el processador de textos lleuger i aplicació de dibuix vectorial respectivament inclosos en el sistema
– Autoajustament de finestres en mosaic a l’escriptori amb tan sols arrossegar-les una al costat de altra
– Les icones de les aplicacions en el menú d’Inici despleguen un nou submenú que permet accedir als darrers documents oberts des del programa
– Des del nou Windows Media Player es pot indicar a quin dispositiu volem reproduir un determinat contingut, per exemple en un Zune o en un smartphone amb Windows Mobile

Guillem Alsina