Microsoft s’apunta al carro de l’OpenDocument

Compartir

WindowsEl segon Service Pack de la suite ofimàtica Office de la companyia de Redmond, que veurà la llum el proper dia 28, inclou suport per al format de document lliure que ha popularitzat la suite OpenOffice, rival directa del paquet de Microsoft que ha guanyat molt en popularitat durant aquests darrers temps.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – De fet, el suport per al format OpenDocument no serà nou per al Microsoft Office, ja que actualment dues iniciatives equipen la suite ofimàtica de la companyia de Steve Ballmer amb els filtres necessaris per treballar amb documents en el format promocionat per l’organització OASIS. Un d’ells, lliure i finançat per la mateixa Microsoft i alguns dels seus partners, amb la seva base d’operacions a SourceForge, mentre que l’altre dut a terme per Sun Microsystems, empresa creadora de les primeres especificacions de l’ODF. Ambdós poden ser descarregats lliure i gratuïtament.

Ja fa més d’un any, Microsoft va anunciar que el següent service pack per a Office inclouria suport natiu per a documents ODF, un pas important en la consolidació d’aquest format lliure i obert, però que va generar dubtes en alguns, especialment entre aquells més crítics amb la companyia de Redmond per desnaturalitzar estàndards per adaptar-los als seus propis interessos. Aquest nou paquet de servei per a l’Office 2007 ja té data de publicació: 28 d’abril.

A partir de la instal·lació d’aquest nou pegat, l’Office 2007 del nostre ordinador podrà treballar amb documents escrits en format OpenDocument fins la versió 1.1 d’aquesta especificació, la darrera llançada per OASIS que actualment es troba treballant en la versió 1.2 . Les aplicacions que podran obrir documents en aquest format seran Word (processador de texts), Excel (full de càlcul) i PowerPoint (presentacions), fitxers ODF amb les extensions .ODT, .ODS i .ODP respectivament.

Actualment OpenDocument és emprat principalment per la suite ofimàtica lliure OpenOffice, malgrat que altres aplicacions també l’utilitzen, com ara KOffice, el paquet ofimàtic de l’entorn d’escriptori per a Unix/Linux KDE, i fins i tot s’inclou suport per a ell en TextEdit, l’equivalent al bloc de notes en el Mac OS X.

Entre les altres novetats que presentarà el segon Service Pack per a Office 2007, destaca amb força la inclusió de suport per exportar documents a format PDF directament des del programa, sense necessitar cap programari extern com ara les nombroses impressores virtuals a format PDF existents en el mercat. Aquesta és una característica que OpenOffice incorpora des de ja fa temps.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)