Microsoft té vida al seu davant en els telèfons mòbils?

Compartir

WindowsSteve Ballmer en persona va reconèixer que la companyia que presideix ha comès errades que l’han dut a només el cinquè lloc en el rànquing de les plataformes de telefonia mòbil en el mercat, per darrere d’enemics directes com Apple i Google. Això ha portat al mateix Ballmer a fer-se càrrec personalment de la divisió de mobilitat, a la qual espera un lent i agonitzant declivi sense possibilitats de remuntar la situació.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Va ser fa uns dies en una conferència a Los Angeles, quan preguntat al respecte de la seva estratègia en el terreny de la mobilitat, Ballmer es va lamentar de que la companyia que presideix és la cinquena en el mercat. I malgrat que no va especificar qui eren els quatre primers, aquests queden molt clars per a tothom: Symbian, BlackBerry, Android i iPhone OS (Apple).

Recentment s’acomiadava el responsable de la unitat de mòbils, Robbie Bach, al qual no se li ha designat substitut. Això significa que, almenys de moment, és Steve Ballmer en persona qui s’ha fet càrrec d’aquesta divisió de Microsoft.

Ballmer és conegut per ser una persona enèrgica, a qui li agrada treballar de valent i que, quan quelcom no funciona, ho renova des dels seus fonaments fins a la punta. Per tant, és d’esperar que ben aviat es vagin notant canvis en la divisió de mòbils.

Windows Phone 7 prometia molt en la seva presentació en el passat Mobile World Congress, però si tot segueix com estava escrit en el guió, encara li queden mesos per veure la llum, el que significa que s’està quedant desfasat per moments davant de competidors com un Android que ben aviat veurà l’espectacular versió 2.2, el renovat iPhone que promet mantenir el domini d’Apple sobre les tendències de consum durant un parell d’anys més, i una BlackBerry que recentment ha mostrat la versió 6 de la seva plataforma.

Com li ha pogut passar això al gegant de Redmond, acostumat a ser el número 1? doncs, simplement, perquè ha encadenat errada estratègica rere errada estratègica.

Primer per intentar fer dels seus telèfons mòbils un altre ordinador personal; l’escriptori de les anteriors versions del seu sistema operatiu per a smartphones buscava portar la mateixa metàfora que un PC adaptada a la petita pantalla d’un mòbil, fins i tot amb un menú semblant. Els usuaris no ho van entendre i, a poc a poc, els telèfons amb la plataforma de Microsoft es van anar quedant més i més estancats en l’àmbit empresarial, on encaixa com un guant la seva integració amb els altres productes de la companyia de Redmond com Exchange. La segona errada fou no saber-ho veure.

I la tercera fou una política erràtica, que va dur als nois de Steve Ballmer a deixar enrere les anteriors versions del sistema, renovant tot el que poguessin i fent-les incompatibles en major o menor mesura entre elles sense temps a amortitzar-les. Això va acabar enervant fabricants i desenvolupadors, que van deixar d’apostar pel Windows Mobile.

La darrera errada, encara que en el moment semblava una necessitat imperiosa, fou mostrar Windows Phone 7 molt abans de llançar-lo al mercat (de fet, això s’hauria de donar en dates properes al Nadal). Si inicialment va entusiasmar, ara el fervor sembla haver-se diluït totalment, i és probable que si demà sortís al carrer el primer telèfon equipat amb aquest sistema, fins i tot per sorpresa, la seva repercussió mediàtica seria menys que mínima.

Microsoft sembla haver quedat totalment despenjada de la lluita en l’àmbit de la telefonia mòbil, i sembla que l’única cosa que li queda per fer és ni tan sols sobreviure, sinó malviure i anar extingint-se lentament i agònicament. Només un miracle o la ineptitud dels seus contrincants pot fer que Microsoft tingui algun futur seriós en el terreny dels dispositius mòbils.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina