Microsoft vol conquerir el mercat dels ultraport? tils

Compartir

La companyia de Redmond ofereix als fabricants d’ordinadors versions barates del Windows XP a canvi d’una limitació en el maquinari dels seus ultraportàtils per a què aquest sistema operatiu no faci la competència al Vista.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els ordinadors que inicialment foren concebuts com a màquines barates per a països en vies de desenvolupament com a solució per informatitzar-los sense un cost econòmic prohibitiu van despertar ràpidament l’interès dels països autoanomenats desenvolupats, generant expectació inicialment, interès després i finalment un desenvolupament industrial de màquines de baix cost i especificacions tècniques reduïdes però dirigides directament a aquests mercats. Aquest ha estat el cas de l’Eee PC d’Asus, potser el primer en ser anunciat com a desenvolupament d’una gran companyia informàtica i comercialitzat. Després d’ell, molts altres s’han llançat a l’arena dels ultraportàtils de baix cost.

Tots ells tenen un comú denominador en la seva gènesi: abaratir les despeses de producció per oferir un preu el més ajustat possible. I això passa no només per reduir despeses en maquinari, sinó també en programari. Una llicència de sistema operatiu comercial és cara, uns 100 Euros de cara a l’usuari, un preu prohibitiu si el que pretenem és oferir una màquina que es mogui entre els 200 i els 300 Euros. Així que l’opció és lògica: programari lliure i, més concretament GNU/Linux, el sistema operatiu més popular en aquest segment.

L’èxit dels ultraportàtils amb Linux va prendre per sorpresa a Microsoft, tot i que la seva reacció ha estat ràpida i un factor ha jugat al seu favor: el llançament d’aquest tipus de màquines s’està donant més lentament del que s’esperava comparat amb l’interès que han generat. Així és que a Redmond han tingut temps de planificar una estratègia per combatre la introducció massiva de GNU/Linux en un segment que pot comportar un futur assalt als ordinadors sobretaula o portàtils de més envergadura. I aquesta estratègia no és altra que oferir Windows XP a preus realment avantatjosos als fabricants d’ordinadors ultraportàtils.

Segons informen diversos llocs web basant-se en una informació proporcionada per IDG que al seu torn afirma posseir documents confidencials que Microsoft ha enviat als fabricants, aquesta darrera estaria proposant ofertes de compra de llicències de Windows XP basades en volum per a màquines ultraportàtils realment avantatjoses per als fabricants. Com a única condició que la companyia de Redmond imposa es troba la limitació del maquinari: dispositius d’emmagatzematge massius (discos durs o memòries SSD) de no més de 80 Gigabytes, pantalles de no més de 10,2" i sense possibilitats tàctils, no més d’1 GB. de RAM ni processadors de més d’un nucli i funcionant a 1 GHz. com a màxim, entre d’altres condicions.

El perquè d’aquestes clàusules és simple: Microsoft no vol que l’XP es converteixi en una competència per al Vista, ja que en màquines amb certes funcionalitats com les esmentades podria considerar-se la seva adquisició per davant d’altres més potents però amb Windows Vista. I és que tot i que el nou sistema operatiu de Microsoft està batent rècords de vendes, la seva entrada al mercat ha estat dura i encara no ha estat plenament acceptat. Només les màquines noves que l’incorporen han fet pujar com l’espuma les seves xifres de vendes. A més, els principals fabricants així com els usuaris estan buscant fórmules per poder continuar venent i adquirint respectivament còpies del Windows XP després de la data de tall anunciada per Microsoft, i després de la qual ja no es podrà adquirir a la multinacional de Redmond una llicència d’XP per a revendre-la.

Microsoft no ha realitzat declaracions públiques sobre el tema, en tractar-se d’informacions basades en documents confidencials. Els preus que es revelen són de 32 dòlars per llicència d’XP als fabricants de màquines dirigides a mercats del "primer món", quantitat que seria rebaixada a 26 dòlars per a les màquines destinades a mercats emergents.

Un exemple de que la política de Microsoft pot estar tenint èxit és el cas de l’Eee PC d’Asus, com he dit abans un dels models més populars d’ultraportàtil, que a Austràlia compta amb una versió amb Windows més barata que les màquines Linux, 599 dòlars contra 649. La diferència de preu no és excessiva, i més si comptem que la versió Windows té un disc dur de 12 GB. en comptes dels 20 GB. del model amb Linux, però la interfície d’usuari i les funcionalitats ja conegudes per aquests juntament amb la possibilitat d’utilitzar exactament els mateixos programes que empren en el sobretaula i no versions lliures d’aquests, farà sense cap mena de dubte que la balança es decanti a favor de la màquina amb Windows en la majoria dels casos. I, evidentment, és una tònica que seguirà l’expansió d’aquestes màquines arreu del món.

Guillem Alsina