MiFi de Novatel, el nostre hotspot personal mòbil

Compartir

Mobile World Congress 2009El seu firmware, basat en Linux, pot ser modificat per allotjar aplicacions i serveis de qualsevol mena, el què li confereix la possibilitat de convertir-se en una autèntica "appliance" mòbil.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A primera vista, el MiFi de Novatel pot semblar un mòdem 3G que s’ha "engreixat" fins abastar les mides d’un disc dur USB de 2,5". El seu aspecte extern no desmenteix aqueixa aparença, malgrat que la seva funcionalitat és totalment diferent.

Com a mòdem 3G, facilita la connexió a Internet en mobilitat, però aquí s’acaben les semblances amb la resta d’aquests dispositius. En comptes de connectar-se via USB a un ordinador, el MiFi actua a mode de hotspot WiFi, permetent que fins a cinc dispositius amb connectivitat sense fils (WiFi), ja siguin ordinadors portàtils, smartphones, càmeres de fotos,… accedeixin simultàniament a la Xarxa.

Però el seu veritable potencial explota amb el seu firmware, basat en GNU/Linux i que pot ser modificat per a allotjar aplicacions i serveis diversos, convertint-lo en l’eina ideal per a què un grup de treball el porti a tot arreu.

Com a dispositiu autònom, el MiFi utilitza una bateria que li proporciona fins a quaranta hores d’autonomia en mode standby i fins a quatre hores d’ús continuat.

De la mà de les operadores

Segons representants oficials de Novatel als quals he tingut accés durant el congrés, el MiFi es vendrà als Estats Units exclusivament a través d’operadora, mentre que a Europa pot haver-hi països en els què, a més, es trobi també a la venda en botigues especialitzades.

Via operadora és possible que aquesta imposi algun tipus de limitació a l’hora de modificar el firmware inclòs a l’aparell, més que res per qüestions de garantia, el què al seu torn limitaria les possibilitats de l’aparell.

La seva presentació mundial s’ha donat en el Mobile World Congress, i s’espera que estigui disponible per al públic al llarg de la primera meitat d’enguany, tot i que això sempre dependrà de les diferents operadores amb les què treballa Novatel.

El Novatel MiFi

Guillem Alsina