Les millors festes majors de Catalunya

festes majors
Compartir

Vols anar de festa? Però fer-ho d’una manera tradicional, caminant pels carrers i gaudint de la cultura més nostra? Llavors has de conèixer quines són les millors festes majors de Catalunya. Música als carrers, activitats per a totes les famílies, balls de sardanes, correfocs… moltíssimes opcions hi ha quan vas de festa major!

A yCom.cat volem que coneguis quines són aquestes festes populars, per això, a aquest article t’oferim un recull amb les millors de tot el país i que, creiem, que has de conèixer!

Les festes tradicionals catalanes a les festes majors

Avui dia, quan es celebra una festa major a Catalunya, es gaudeix d’uns dies plens d’activitats, música i, sobretot, molta tradició. Perquè a les festes de les nostres ciutats i els nostres pobles ens trobem amb una interessant barreja de tradicions del passat que es barregen amb tendències actuals.

Per això, és possible que a la plaça d’un poble estiguin fent sardanes i que, hores més tard, assistim a un concert de “trap”, hip hop o música electrònica. I és que a les festes majors tot hi té cabuda! El que volen és ser un reflexe de l’evolució del poble o ciutat i fer que, tots els habitants, visquin uns dies de festa i comunitat.

A continuació volem oferir-te un recull amb les millors festes majors de Catalunya que no t’has de perdre. Totes elles tenen quelcom especials, quelcom que els hi fa ser úniques… Benviguts a la festa major!

La Patum de Berga, molt més que una festa major

Sens dubte, aquesta és una de les festes tradicionals més importants d’arreu del territori català. Es tracta d’una celebració que és considerada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i és que és una festa pagana que s’ha mantingut amb el pas dels segles. Les guites, l’àliga, els gegants, els tiravolts… la Patum té una essència única i emocionant que fa que, qualsevol persona que vagi a viure-la, s’impregni de la seva força i de la seva emoció.

I és que veure com la Plaça de Sant Pere es queda totalment a les fosques fins que els plens comencen a esclatar en foc i els músics posen la banda sonora en viu i en directe és una experiència AL·LUCINANT. 

Baixada de falles de Taüll

A partir de la segona quinzena de juliol és quan podem gaudir d’una de les festes majors més originals i sorprenents del país. Es tracta de la festa del poble de Taüll i es caracteritza perque una riuada de persones amb pals i flames baixen pel mig de les muntanyes. Es tracta d’un espectacle visual que té origens pagans i que es pot veure perfectament des del poble de Faro.

Quan han descendit de les muntanyes és quan arriba el moment de la festa i de la gresca perquè ja s’ha realitzat aquest culte al foc que provè d’anys enrere. Antigament, aquesta tradició es celebrava per atreure les bones collites i per purificar l’aire. Avui dia, segueix sent una de les festes més sorprenents i visualment més poètiques del territori.

Les Santes, la festa major de Mataró

A Mataró ens trobem amb una altra de les millors festes majors de Catalunya. Es realitza a finals de juliol i el dia més especial és la nit del “Desvetllament Bellugós” que continua amb l’Escapada a Negra Nit i la Pujada Tabalada. No obstant, avui dia és tan famosa aquesta celebració que moltíssima gent d’arreu de Catalunya va a la ciutat a gaudir de la festa i això ha fet que des de l’ajuntament s’hagin plantejat anul·lar-la.

Però, a banda d’això, durant Les Santes podem gaudir d’una gran quantitat d’activitats i balls tradicionals que estan interpretats per figures com nans, gegants, etcètera.

Les festes del barri de Gràcia, Barcelona

Una altra de les millors festes de Catalunya que, de fet, són conegudes de forma internacional són les festes del barri de Gràcia. Comencen, sempre, el 15 d’agost i durant una setmana podrem gaudir d’un gran ventall d’activitats i representacions de gran nivell. Les places del barri s’omplen de música, obres de teatre, tallers per a totes les famílies, balls de sardanes, castellers…

Però un dels punts més característics d’aquesta festa són els carrers. I és que cada comissió de veïns s’encarrega de preparar una decoració temàtica pel seu carrer partint d’una premisa: tots els materials utilitzans han de ser reciclats. Autèntiques obres d’art hem pogut veure cada any a les Festes de Gràcia i és que, realment, els carrers són espectaculars.

festes majors

Font imatge: Nació Digital

La Mercè, la festa major de Barcelona

I per posar el punt i final a la temporada d’estiu, la ciutat de Barcelona es vesteix de gal·la per rebre la seva festa major que es fa, sempre, als voltants del 24 de setembre que és La Mercè. La patrona de la ciutat és homenatjada amb aquesta popular festa on abunden concerts, espectacles, activitats, museus oberts i un llarguíssim etcètera.

Durant La Mercè hi ha molts punts de Barcelona on sempre hi trobareu activitats per fer i gaudir: el parc de la Ciutadella, Plaça Catalunya, el Moll de la Fusta, el parc del Fòru i l’Avinguda Reina Cristina.

Summary
Les millors festes majors de Catalunya
Article Name
Les millors festes majors de Catalunya
Description
Vols anar de festa? Però fer-ho d'una manera tradicional, caminant pels carrers i gaudint de la cultura més nostra? Llavors has de conèixer quines són les millors festes majors de Catalunya.