Mirage OS: el sistema operatiu optimitzat per a aplicacions cloud

Compartir

Permet compilar una aplicació amb només els recursos del sistema operatiu que aquesta necessita per funcionar i, per tant, reduint el seu consum de recursos.

El projecte Xen ha presentat la primera versió estable de Mirage OS, després que el febrer passat aquest darrer passés a formar part del ventall de projectes de Xen.org i, per tant, a ser considerat part de la familia de projectes d’aquest sistema de virtualització.

Mirage OS consisteix en un microkernel (nucli de sistema operatiu bàsic i sense gaires funcionalitats, les quals se li afegeixen via mòduls) que es compila conjuntament amb una aplicació i el programari afegit que aquesta necessita per a funcionar.

Un cop tenim això compilat, el que obtenim és una appliance en la qual només hi ha allò necessari per a l’execució de l’aplicació que hem compilat, de manera que en deixar de tenir un sistema operatiu complet per sota d’aquesta, amb serveis que no necessitem per al seu correcte funcionament, optimitzem el consum de recursos com la memòria o minimitzem els accessos a disc.

A més, aquesta appliance que tenim, s’executa directament sobre un hypervisor Xen, no necessitant la instal·lació i execució d’un sistema operatiu complet entre la capa Xen i la mateixa aplicació. Un cop compilada, ja la podem desplegar directament sobre una infraestructura Xen, com el cloud EC2 d’Amazon.

Això deixa a les appliances de Mirage OS com a recursos ideals per a la creació de clouds privats amb les aplicacions que vulguem executar.

Un exemple podria ser un gestor de continguts com WordPress o Joomla per a crear un lloc web, o bé un CRM per a la gestió dels clients d’una empresa.

Les apps es creen en el llenguatge d’alt nivell OCaml, que optimitza l’ús dels recursos però que sense cap mena de dubte serà un fre a l’hora de portar la tecnologia Mirage OS a les masses de desenvolupadors, ja que no és una tecnologia d’ús freqüent.

A més de l’anunci de la primera versió estable de Mirage OS, el projecte Xen també ha anunciat la incorporació d’ARM al projecte. La dissenyadora d’arquitectures de microxip veu en el camp dels servidors el seu proper territori d’expansió natural, i per a això li interessa comptar amb programari adaptat que pugui córrer sobre els seus dissenys materialitzats pels seus partners i clients.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: