Mobile World Congress 2008 – Opera Mobile 9.5: acostant l’experi

Compartir

Incorpora el mateix motor de renderització que el navegador per a sistemes operatius de sobretaula i una potent funció de zoom.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A mig camí entre Opera Mini i el navegador per a màquines de sobretaula seria la millor manera de definir a aquest navegador per a smartphones que vol posar-li les coses difícils al Safari que Apple inclou a l’iPod Touch i l’iPhone.

Per començar amb una experiència semblant al desktop, Opera Mobile 9.5 usa el motor de renderització Presto, el mateix que s’empra en les versions "majors" del navegador web de la companyia, des de la 7 cap amunt i en altres productes que empren la seva tecnologia com els canals de les vídeoconsoles Nintendo Wii o DS.

Amb aquest motor s’accelera la renderització de les pàgines per poder-les mostrar a les petites pantalles dels diminuts dispositius amb prou velocitat per a què l’experiència de navegació s’acosti a un ordinador. També es millora la resposta del navegador davant de pàgines que fan un ús intensiu de les tecnologies AJAX o semblants.

La funcionalitat de zoom, que ens permet acostar-nos a la pàgina per llegir més còmodament els textos o bé allunyar-nos-en per tal de tenir una visió general de com es distribueix la informació, també ha estat millorada.

Widgets i Flash

Fins ara semblava que eren només una eina per als sobretaules, però Opera permet l’execució de Widgets en el navegador, petites aplicacions que independentment de que ens trobem o no connectats a la Xarxa, permeten estendre l’ús del navegador més enllà del que són les visites a pàgines web.

Per accedir a llocs de vídeo en línia com YouTube i altres que estan tenint tant d’èxit, s’inclou Flash Lite 3, permetent d’aquesta manera reproduir vídeos en aquest format cada dia més popular.

Altres característiques d’aquest nou navegador per a smartphones són:

– navegació en pestanyes
– possibilitat de guardar pàgines per a navegació offline
– gestor de paraules de pas (contrasenyes)
– enviament d’enllaços o imatges presents en una pàgina web com a missatges SMS o MMS
– historial de navegació i preferits
– auto-completa adreces web

Paral·lelament a l’anunci d’aquesta versió, també s’ha donat a conèixer un SDK per a programadors que vulguin realitzar els seus desenvolupaments basant-se en aquest programari.

Més informació:

Opera unleashes innovative technology in latest mobile Web browser – Opera Mobile 9.5
http://www.opera.com/pressreleases/en/2008/02/05/

Guillem Alsina