Mobile World Congress 2008: res de nou sota la capa del cel

Compartir

Molt vídeo en el mòbil, molta interfície tàctil, molta convergència de tecnologies i de dispositius, molts serveis en línia… i el congrés de telefonia i tecnologies mòbils d’enguany no té res significativament nou que aportar respecte a la cita de l’any passat, el 3GSM 2007.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Bàsicament es tracta de les mateixes tecnologies empaquetades en un embolcall més bonic. Telèfons amb acabats metal·litzats, interfícies tàctils (una altra vegada Apple torna a imposar tendència), més quantitat de serveis integrats i poca cosa més. Fins i tot Microsoft, que l’any passat va presentar la que és actualment la darrera versió de Windows Mobile, aquest any ha presentat poc més que xifres i la seva aliança amb Sony Ericsson materialitzada en l’XPERIA X1, un terminal professional que sembla haver estat concebut amb el clar propòsit de plantar de cara a Nokia i la seva fantàstica família Communicator.

La televisió en el mòbil continua la seva prèdica en el desert; les operadores aposten només tímidament per aquesta oferta que només qualla entre els consumidors en alguns països asiàtics i sembla no interessar a la resta. Potser sigui per això que aquest any, i malgrat que continuen veient-se companyies que ofereixen tota mena de serveis relacionats amb el vídeo, han estat presents a la fira en menys nombre. Senyal que fabricants, operadores i prestadors de servei han captat el missatge…

Dues absències significatives es poden comptar aquest any: d’una banda Apple, que podria haver desembarcat a Barcelona amb tota la potència del seu iPhone ja obert a programari de terceres parts, i per l’altra Google, que sembla convençuda que amb el suport de la indústria al seu Android ja en fa prou i no cal anar ensenyant-lo pels llocs. I per cert, d’Android poc i de la resta de Linux encara menys si exceptuem la presència de Trolltech i algun desenvolupador més, encara que molts menys que l’any passat.

Em pregunto si això és una mostra que el mercat s’ha congelat a l’espera que els fabricants compromesos amb Android treguin els primers terminals al mercat, si l’auge de Linux en el mercat mòbil ha estat només un ‘bluf’ passatger (espero que no), que la indústria es decanta de moment cap a altres solucions o, simplement, que en aquesta època de recessió econòmica, molts han rebaixat el seu pressupost per a fires i actes públics.

L’única novetat al meu parer en aquesta edició del congrés ha estat una certa proliferació de les tecnologies Femtocell. Insuficient per justificar que el certamen d’aquest any ha aportat canvis significatius. Espero que per a l’edició de l’any vinent la GSMA Asociation (organitzadora de l’esdeveniment) pugui convèncer Apple i Google per a què comptin amb presència. Sembla difícil, doncs són dos gegants enrocats en una imatge d’exclusivisme qual déu grec a l’Olimp, però amb la persuasió adequada i la pressió del mercat, no crec que sigui impossible.

Guillem Alsina