Mobile World Congress 2008 – Yahoo! presenta suite de comunicacions integrades per al m

Compartir

Permet gestionar des d’una sola interfície diversos serveis de xarxes socials, missatgeria instantània, correu electrònic i formes de comunicació amb el mòbil, a més de comptar amb interessants funcions de geoposicionament dels nostres contactes, permetent-nos d’aquesta manera saber en cada moment amb qui comptem a prop.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – ¿La resposta de Yahoo! a aquells que deien que necessitava presentar quelcom realment revolucionari per tal de contrarestar l’oferta de Microsoft i mantenir la seva independència? sembla el més probable a falta de veure com reacciona l’usuari final… i amb ell els accionistes del gegant d’Internet. Perquè ara mateix, qui pot estar exercint pressió sobre Yahoo! per a què vengui són els seus accionistes, especialment els grans grups d’inversors i especuladors.

Però centrant-nos en el que ha presentat la companyia al congrés de tecnologies mòbils, la principal novetat és oneConnect, un servei que permet unificar les diferents vies de comunicació que tenim a la nostra disposició en un telèfon mòbil (SMS, MMS, correu electrònic,…) sota una sola interfície, de manera que l’usuari es pot centrar en la comunicació en si, deixant de banda per quin mitjà es realitza aquesta, a més de permetre conèixer més detalls dels seus contactes sota una sola interfície.

Cada dia es multipliquen les formes de comunicar-nos en línia: xarxes de networking (moltes i variades, des de socials a professionals), sistemes de missatgeria instantània, llocs com Flickr o YouTube que es nodreixen del contingut generat pels mateixos usuaris, serveis de correu electrònic via web com Yahoo! Mail, Gmail (Google) o Hotmail (Microsoft)… i tot això ho hem de gestionar. De moment resulta impossible donar-se d’alta en diversos serveis i gestionar-los tots des d’una mateixa interfície, i això és el que ha fet Yahoo!, i a més fàcilment gestionable des del mòbil.

A aquestes formes de comunicació en línia se li afegeixen les eines pròpies d’un telèfon mòbil com són els missatges de text (SMS) i multimèdia (MMS), gestionables també des de la interfície de l’eina de Yahoo! Així, podem mantenir una conversa iniciant-la des d’un servei de missatgeria instantània i continuant-la amb missatges SMS, tot això sense deixar una interfície comuna. És, en definitiva, una capa d’abstracció del mitjà pel qual es transmet la informació.

El programari de la companyia nord-americana funciona a base de plug-ins i és obert, de forma que podem comptar no només amb accés a les xarxes socials, serveis de correu electrònic o altres eines en línia que inclogui de sèrie, si no que terceres parts o programadors independents poden desenvolupar els seus propis plug-ins per accedir a altres serveis.

Un altre avantatge és la integració de tots els serveis accessibles des de oneConnect amb la llibreta d’adreces. D’aquesta manera, si abans havíem de consultar diverses xarxes per recollir tota la informació dels nostres diversos contactes distribuïts per tota Internet, a partir d’ara i gràcies a oneConnect podrem fer-ho des d’un sol lloc.

A partir dels contactes podrem consultar tota la informació relacionada, com ara llegir les converses que hàgim mantingut o bé veure les seves fotografies de xarxes com Flickr.

Geolocalització de contactes

Mitjançant un apartat especial del programari anomenat Location Aware, oneConnect pot situar als nostres contactes i dir-nos a quina distància es troben de nosaltres, a més de mostrar-nos-els en un mapa amb imatges de satèl·lit. Això és molt pràctic per a quan assistim a esdeveniments multitudinaris com ara concerts o congressos, doncs podem consultar si hi ha persones conegudes pels voltants.

Un tema que Yahoo! ha resolt és el de la privacitat: per a ser "descobert" per aquest programari cal ser al mateix temps usuari, però com a tal, una persona pot definir quin grau d’obertura de la seva informació vol. Per exemple, podem definir no ser geolocalitzables, pel que encara que ens trobem a pocs metres d’un dels nostres amics, no serem visibles per a ell a oneConnect.

La precisió de la localització dels nostres contactes és de metres, i s’aconsegueix gràcies a diverses tècniques combinades que aprofiten la inclusió de GPS en els mòbils entre d’altres.

La data de llançament al públic que estudia Yahoo! per a aquest programari és en algun moment d’aquesta propera primavera. La multinacional nord-americana es troba en converses amb DataViz (creadora de Documents To Go) per incloure suport per a comptes de Microsoft Exchange.

oneSearch en T-Mobile

D’altra banda, el gegant nord-americà d’Internet ha presentat també la seva aliança amb T-Mobile per estendre l’ús de oneSearch, la seva eina de recerca semàntica* que permet que, per exemple, si busquem informació d’un vol pel seu codi d’embarcament, se’ns presentin com a resultats no només la informació desitjada, si no (i segueix essent un simple exemple) també informació turística de la nostra destinació o de reserves d’hotels. En definitiva, que el cercador "comprengui" què és el que estem buscant i ens ajudi a trobar tota la informació d’interès sobre això.

*és a dir, els resultats de la qual són fruit d’una interpretació del que busca l’usuari més que d’una comparació literal de cadenes de text.

Guillem Alsina