Moblin 2.0 es consolida com la interfície preferida de Linux per a netbooks

Compartir

GNU/LinuxEl projecte Fedora adoptarà elements d’aquesta distribució de referència per a la seva versió Mini enfocada a netbooks. No només aquesta coneguda distro dóna el pas, sinó que són altres també les que confiaran en els resultats del projecte iniciat per Intel i ara en mans de la Linux Foundation.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Moblin és des de les primeres alpha de la seva segona versió major, una referència per a totes les distros Linux que vulguin “atacar” el camp dels netbooks per la seva interfície d’usuari còmoda, simple al mateix temps que espectacular i molt intuïtiva per a un tipus de màquina que va dirigida a usuaris finals que volen veure continguts multimèdia i treballar en mobilitat. Ni tan sols el projecte de Canonical, Ubuntu Netbook Remix, ha obtingut tant de ressò, suport i reconeixement com Moblin.

Novell ja va apostar en el seu moment per incloure el framework gràfic d’aquesta distro, que en el seu moment va encetar Intel per a no dependre de Microsoft com a proveïdor de sistemes operatius per a la seva plataforma Atom, i després en va cedir el seu control a la Linux Foundation per tal que aquesta distribució rebés el suport de la comunitat linuxera. I la cosa no s’ha quedat aquí: ara és un altre gegant entre les distribucions, Fedora, la que s’ha decidit a usar el framework gràfic de Moblin per a la seva versió dirigida a netbooks.

Fedora Mini és la versió per a netbooks i MIDs d’aquesta coneguda distro, que suportarà la plataforma Atom d’Intel així com els processadors Geode d’AMD i els VIA C7-M. Oficialment, s’ha anunciat que Moblin estarà present en la primera alpha de Fedora Mini, que rep el nom en clau de Constantine. D’aquesta manera, i pas a pas, Moblin es converteix en un estàndard de referència que pot fàcilment traspassar les fronteres dels netbooks i MIDs per passar a equipar a set top boxes i sistemes encastats.

De moment, Linux s’ha vist superat per Windows en el terreny dels dispositius ultraportàtils, malgrat que havia encetat la seva singladura amb avantatge per l’interès tardà de Microsoft en aquest segment de productes, ja que només va voler entrar amb força en ell quan va veure l’interès que despertava entre el públic. Des de llavors ençà, Windows XP ha estat el sistema preferit per a aquests equips, en els quals Vista ha tingut una recepció més aviat freda i es promet un bon futur per al seu successor, Windows 7. Linux ha quedat relegat als netbooks de més baix preu i menys prestacions, amb una quota de mercat més significativa que la que té en vendes de sobretaules o notebooks, però encara així irrisòria respecte a les possibilitats que apuntava fa un any i mig. En aquest aspecte, una interfície gràfica d’usuari agradable, simple i potent com la que proporciona Moblin, pot ser de molta ajuda per tal d’augmentar l’interès de Linux entre els compradors.

I no només això: openSUSE és probable que ofereixi aviat l’opció d’usar Moblin com a interfície en sistemes de sobretaula i portàtils convencionals, quelcom per al què també s’està preparant Fedora. Moblin com a sistema Media Center és viable, pel què podem tenir aquest desenvolupament com un contendent en sistemes de sobretaula convencionals, encara que limitat a funcions simples.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)