Mode STAMINA, una bona opció per economitzar energia en els Sony Xperia

Compartir

La possibilitat d’indicar-li al sistema quines apps continuaran funcionant un cop activat el mode de baix consum energètic, el fa de veritat útil per allargar la vida operativa de la nostra bateria.

Configuració del mode STAMINA en l'Xperia Z1

Configuració del mode STAMINA en l’Xperia Z1

Si bé en els darrers anys la quantitat de funcions i tasques que pot assolir un telèfon mòbil intel·ligent ha augmentat amb el pas del temps, la durada de la bateria sembla haver recorregut el camí invers: si abans de la massificació dels smartphones en teníem prou amb una càrrega per setmana o cada uns quants dies, ara -i aprofitant l’encertada definició que en va fer un bon amic meu- semblem uns ‘yonkis’ (i perdoneu l’expresió) de l’electricitat, amb molta gent que he vist que no només porta el telèfon al damunt, si no també el corresponent carregador.

En aquest context, s’agraeixen els terminals que porten una bateria sobredimensionada de, per exemple, 3000 mAh, encara que al final te n’adones que això no et salva de patir per si podràs arribar en condicions al final de la jornada. O bé també, aquells que mitjançant alguna trampa de programari permetin allargar, ni que sigui una mica, la vida de la bateria.

Aquest és el cas del mode STAMINA del darrer flagship de la japonesa Sony, l’Xperia Z1. He tingut l’oportunitat de provar-lo perquè, de fet, m’he canviat fa poc a aquest terminal, i la veritat és que m’ha agradat força.

El resum del mode STAMINA és senzill: quan tens la pantalla apagada, es desactiven les connexions de dades (3G/4G i Wi-Fi) i es ‘congelen’ la majoria de les aplicacions en funcionament, de manera que el consum energètic baixi al mínim possible.

En informar-me’n, i explicat així, em va venir una cosa ràpidament al cap: si em desactivava les dades, no em funcionarien els missatges instantanis del WhatsApp, i això si que no m’interessava, encara que fos a costa de gastar més bateria. Sony, però, ha pensat en això, i al sistema se li poden indicar una sèrie d’apps que continuaran funcionant encara que el telèfon tingui el mode STAMINA activat.

Naturalment, el funcionament de WhatsApp implica que les dades hauran d’estar activades en el nostre telèfon i, per tant, que no s’estalviarà tanta bateria com si realment no empréssim el WhatsApp. Tot és qüestió de pensar-s’ho ja que, ara per ara, ambdues coses són incompatibles.

Després d’uns pocs dies d’ús, i sense haver calculat percentatges exactes, la sensació és que el mode STAMINA en efecte funciona, i em permet estalviar al cap del dia entre un 5 i un 10% de la càrrega del meu terminal. Si, pot semblar poc, però a vegades representa la diferència entre la tranquilitat d’esperit i el “ostres, que no arribo!”.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: