Modificació de la llicència d’Android podria atacar a Amazon i Alibaba

Compartir

Google podria buscar tallar-li les ales a les empreses que construeixen les seves pròpies plataformes partint del sistema operatiu del robot verd.

Imatge gentilesa de keith.bellvay a Flickr sota llicència Creative Commons

Imatge gentilesa de keith.bellvay a Flickr sota llicència Creative Commons

Les tauletes tàctils Kindle empren una versió ‘estripada’ d’Android: Amazon li ha tret tots els serveis en línia de Google i els ha substituït pels seus, mitjançant els quals ven llibres, pel·lícules i altres continguts que li fan la competència a Play, la botiga virtual de la companyia del cercador per a la seva plataforma. Diguem que Amazon ha aconseguit convertir Android en una arma que pot jugar en contra del seu mateix “pare”.

Pitjor (per a Google) és el cas de la companyia xinesa Alibaba, la plataforma per a smartphones de la qual, que s’anomena Aliyun, es basa en Android però canviant substancialment diversos aspectes tècnics del sistema operatiu del robot verd fins al punt que hi ha incompatibilitats entre ambdues plataformes, l’original i la còpia modificada.

Per tal d’evitar una fragmentació sempre temuda per propis i estranys a Android, i la possibilitat de la qual sempre ha estat argument per a la competència de Google -fins al punt d’arribar a afirmar que existeix i es veu en les interfícies gràfiques personalitzades de cada fabricant-, els nois de Sergey Brin i Larry Page han optat per modificar els termes de l’acord de llicència de l’SDK d’Android.

I això s’ha fet introduint una explícita clàusula segons la qual l’usuari no podrà prendre part en cap acció que pugui causar o produir la fragmentació d’Android, incloent-hi però no limitat a la distribució, participant en la creació o promoció de tota forma de kit de desenvolupament de programari derivat de l’SDK original*.

D’aquesta manera, Google es cura en salut de cara a futurs desenvolupaments tant d’Amazon com d’Alibaba que puguin trencar la compatibilitat com ja ha fet Aliyun, tot i que no es lliura de versions de la seva plataforma que substitueixin els seus propis serveis pels d’un tercer, com és el cas del sistema del Kindle d’Amazon.

punt 3.4

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: