Moonlight, el clon lliure de la tecnologia Silverlight de Microsoft

Compartir

Suporta la versió 1.0 de l’especificació Silverlight i la 2.0 en fase alpha.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Seguint amb la seva vella tàctica de disposar de productes que fan la competència a gairebé qualsevol programari informàtic que existeixi al mercat i tingui cert èxit, Microsoft va publicar ja fa cosa d’un any la primera versió "preview" de Silverlight, una tecnologia que mimetitza les funcionalitats dels entorns Flash i Flex d’Adobe fent-los la competència. Però al seu torn, i a més del Flash, Silverlight compta a partir d’ara amb una nova alternativa: Moonlight.

Aquesta darrera no és una altra opció diferent, sinó una implementació en programari lliure del mateix Silverlight, ja evidenciada amb el joc de paraules que li dóna nom: mentre Silverlight significa Llum de Plata i es refereix òbviament a quelcom que brilla, Moonlight és Llum de Lluna, i ha estat concebut com a part del projecte Mono. Aquest darrer, al seu torn, persegueix l’objectiu de proporcionar a programadors i usuaris un clon lliure de les tecnologies .Net de la companyia de Redmond per a què les aplicacions basades en aquest framework puguin ser executades sobre Linux, Mac OS X o eventualment qualsevol sistema operatiu diferent del Windows.

Amb Moonlight es pot disposar d’un framework que ofereix -gairebé- les mateixes funcionalitats que el Silverlight 1.0 de Microsoft per a un navegador web que no és l’Internet Explorer sinó el seu més directe competidor en programari lliure: Firefox. El suport per a Silverlight 2.0 es troba de moment en fase alpha dins de Moonlight.

El llançament ha estat anunciat en el bloc de Miguel de Icaza, i d’aquesta primera versió de testeig per a Linux es poden instal·lar directament els binaris sense suport per a còdecs multimèdia o bé es pot recompilar el codi font amb el suport per als còdecs FFMpeg. Es troba disponible per al navegador Firefox en les seves versions 2 i 3.