Motorola abraça el concepte de Phoneblocks

Compartir

¿Poder construir el nostre smartphone a mida i actualitzar a mesura que la tecnologia vagi evolucionant mitjançant un sistema de blocs semblant a un Lego? El va proposar Phoneblocks fa un temps, i d’idea interessant ha passat a prototip a les mans de Motorola gràcies al projecte Ara, que justament s’ha presentat en societat aquesta mateixa setmana.

Components del projecte Ara de Motorola

Components del projecte Ara de Motorola

La històrica fabricant de telèfons mòbils Motorola, avui en mans de Google, ha presentat en societat a través del seu blog oficial el projecte Ara. La idea de partida és senzilla: portar al maquinari la mateixa idea que la companyia del cercador va plasmar en programari per a Android, un sistema operatiu modular i personalitzable segons les necessitats del fabricant.

Mitjançant un estàndard de maquinari obert, Ara divideix un smartphone en diversos mòduls funcionals, que units i connectats qual maqueta composta per peces de Lego, formen en total un dispositiu plenament funcional. Per exemple, en un dels mòduls podríem tenir-hi el processador, en un altre la memòria RAM, en un altre la connexió Wi-Fi, i així successivament…

Els sona el concepte? Si és així, segurament serà de Phoneblocks, una iniciativa individual apareguda fa uns mesos a Internet però que, fins ara, no havia trobat més ressò que el simple interès dels internautes i l’atenció aconseguida en els mitjans de comunicació especialitzats, essent només un concepte.

No sembla que, almenys per dates, el projecte de Motorola estigui inspirat en Phoneblocks, ja que des de la fabricant nord-americana asseguren que fa un any que s’està treballant en ell. També s’indica que, després d’una trobada entre els responsables del projecte Ara amb Dave Hakkens, creador de Phoneblocks, la subsidiària de Google treballarà amb la comunitat de Phoneblocks per acabar de dissenyar el seu terminal modular.

Emprant un smartphone modular

Emprant un smartphone modular

Ara anirà més enllà del què ha arribat Phoneblocks, doncs passarà de les taules de disseny a la realitat mitjançant un Module Developer s Kit (MDK) que es presentarà a l’hivern, per tal que els desenvolupadors puguin començar a construir mòduls per al telèfon.

La idea és publicar les especificacions del maquinari, de manera que qualsevol altra companyia pugui fabricar components per al terminal modular.

Això vol dir que en algun moment veurem un dispositiu construït per components d’aquesta manera a les botigues? Resulta difícil dir-ho; Motorola necessita un concepte diferent del de la seva competència per distingir-se i, alhora, que Google no resulti una amenaça en el camp del maquinari per als fabricants que empren Android en els seus terminals.

Samsung té les seves pantalles corbes, Sony el seu disseny i el seu enfocament a la qualitat multimèdia i resistent a l’aigua i pols als ‘top’ de la gamma, HTC seva interfície Sense i el disseny del One… per què no Motorola un disseny a base de blocs de construcció?

Com afectaria això a l’economia del sector? Un terminal composat a base de petites unitats seria actualitzable, obrint un nou mercat de components semblant als components per als ordinadors dirigit als qui se’l munten pel seu compte o a les botigues que produeixen la seva pròpia línia de maquinari. És obvi que no tothom voldria un terminal d’aquest estil, però sens dubte atrauria a un tipus de públic determinat i és probable que no afecti a les vendes dels terminals construïts de manera tradicional.

Sempre és difícil de dir si una nova tecnologia quallarà dins la indústria, però sense cap mena de dubte aquesta té números per fer-ho. Quan? Aquesta pregunta ja és més difícil de respondre, però segurament encara trigarem un parell d’anys pel cap baix en veure’n els primers exemplars.

Gràcies a la iniciativa de Motorola, una bona idea com la de Phoneblocks, que es quedava de moment en això, en una idea i ja està, podria veure’s realitzada. Però també és cert que des de l’aparició en públic del projecte Phoneblocks, aquesta idea de disseny ha tingut els seus detractors, que han argumentat impossibilitats tècniques per arribar a complir l’objectiu.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: