Motorola podria reestructurar-se

Compartir

La multinacional nord-americana no descarta separar la seva unitat de telefonia mòbil, que podria ser adquirida per una altra gran empresa.


Redacció iMàtica – El gegant nord-americà del món de les telecomunicacions ha anunciat que estudiarà a fons si reestructura la companyia per fer front als nous reptes del mercat globalitzat, el que inclou la possibilitat de separar la unitat de fabricació de telèfons mòbils, convertir-la en una altra empresa diferent o vendre-la a una tercera part.

El cap més visible de la gegantina hidra que és Motorola -d’altra banda, com qualsevol gran multinacional d’avui en dia- és precisament aquesta unitat, que es dedica a la fabricació de terminals de telefonia mòbil. Fundada el 1928 a Illinois, Estats Units, la companyia fabrica des d’equips de radiotransmissió fins a microprocessadors passant per complets sistemes encastats, components per a ordinadors o els ja esmentats telèfons.

Si bé fou una pionera en el món de la telefonia mòbil, la seva estrella a nivell mundial ha anat declinant amb pas lent però constant a favor principalment de la finlandesa Nokia, enfront de la qual també ha perdut posicions en el mercat d’equipaments de transmissió i cobertura per a operadores, i últimament i tornant al camp dels terminals, també ha perdut terreny davant l’entrada massiva dels fabricants asiàtics.

La possible separació de la unitat de telefonia mòbil permetria vendre-la a un dels seus competidors o bé a alguna companyia puixant del sector que vulgui engrandir la seva quota de mercat, o també a algun grup privat d’inversors, una tendència que s’està donant molt els darrers temps en aquesta economia globalitzada i cada cop més impregnada d’un capitalisme que podríem titllar de "salvatge". Una darrera opció consistiria en vendre-la a una companyia fabricant de productes electrònics que no tingués participació en el negoci de la telefonia mòbil i volgués entrar-hi.

Sobre això, es va rumorejar fa uns dies amb la possibilitat que Dell i Google arribessin a un acord per fabricar el famós GPhone, projecte al qual gairebé tothom donava per mort amb la presentació d’Android. Tot i que des de Dell van desmentir el tema afirmant que el seu sector és el dels ordinadors i no tenien prevista la seva entrada en el sector de la telefonia, el fet que ambdues companyies siguin nord-americanes i complementàries, i mai hagin competit directament, pot ser un al·licient interessant.

Una altra possible candidata en aquesta línia seria Acer, el fabricant taiwanès que darrerament ha entrat en una voràgine d’adquisicions (Gateway per tenir més força en el mercat nord-americà i Packard Bell per fer el mateix a l’Europeu) i a la qual li manca com a complement a la seva unitat d’informàtica mòbil (PDAs) una secció de telefonia.

Aquests darrers temps havien vist l’obertura de Motorola cap a Linux i el programari lliure. Si finalment l’operació de separació i/o venda continua, caldrà veure què fan els nous propietaris sobre això.

La decisió -sigui quin sigui el seu signe- podria fer-se pública al congrés mundial de telefonia mòbil que es celebrarà a Barcelona durant la setmana vinent.

Més informació:

Nota de premsa de Motorola anunciant els plans per estudiar una reestructuració
http://www.motorola.com/mediacenter/news/detail.jsp?globalObjectId=9233_9162_23

Guillem Alsina