Mozilla a Google: la venjança es serveix freda

Compartir

FirefoxFirefox inclourà per primera vegada a Bing entre els serveis de cerca en línia que es poden configurar en el quadre de text a tal efecte en el seu navegador. Malgrat que l’opció per defecte continuarà sent la de Google, la inclusió de Bing es veu com un acte de rebel·lia de Mozilla davant la companyia de Mountain View pel llançament de Chrome.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Mozilla no es pot desentendre de Google, almenys no fins a finals de l’any vinent: aproximadament el 90% dels ingressos que gestiona la Fundació i que van destinats als seus diferents projectes, procedeixen del cercador incorporat en el quadre de text superior del navegador Firefox que és, actualment, el de Google.

Aquest fet, signat per contracte, no ha impedit a la companyia del cercador llançar el seu propi navegador web, Chrome, que està arrabassant mercat tant a l’Internet Explorer de Microsoft com al mateix Firefox. I a Mozilla sembla que això no ha caigut gaire bé, que diguem.

Malgrat que pel motiu abans explicat, Mozilla no es pot desentendre de Google per dependre econòmicament d’ella, si que pot cometre petits actes de rebel·lia que, fins i tot, ens poden donar una pinzellada de possibles futures aliances: en aquest cas, en la propera versió 4 de Firefox, aquest browser afegirà Bing (el cercador de Microsoft) a la llista de cercadors que podran ser emprats en el quadre de text que trobem a la part superior dreta del browser, i que ens permet accedir ràpidament a la funció més sol·licitada pels internautes.

Fins ara, en aquest quadre, i a més de Google i altres serveis de cerca més temàtics com el de Wikipedia, hi trobàvem Yahoo! com a cercador generalista. En haver passat aquesta empresa el seu motor de cerca al Bing de Microsoft, ens trobem amb què aquesta darrera eina estarà representada per duplicat, ja que l’opció de Yahoo! no serà eliminada.

Malgrat tot, Google continuarà sent l’opció per defecte, quelcom al què Mozilla hi està obligada per contracte. La inserció de Bing ens porta a preguntar-nos si a partir de l’expiració de l’acord, a finals de l’any vinent, les preferències de Mozilla podrien canviar i decantar-se per Bing com a cercador per defecte… després d’haver tancat el corresponent acord econòmic amb Microsoft que li permeti sustentar-se econòmicament.

A ambdues els convé: Mozilla ha de veure en la companyia de Redmond un gegant amb els peus de fang incapaç de repetir contra ella la mateixa jugada que va fer amb Netscape, mentre que Google sí que és l’enemic que està creixent massa ràpidament i que compta amb massa influència. Per part de Microsoft, Google també és vista com l’enemic a batre, i si per això cal aliar-se amb “estranys companys de llit”, parafrasejant Winston Churchill, es farà.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina