Mozilla aconsegueix un fort recolzament de les operadores per a la seva plataforma mòbil

Compartir

Telefónica, Deutsche Telekom o Sprint són algunes de les operadores que han explicitat el seu suport a la plataforma de programari de Mozilla. Per què els convé?

Sona realment estrany que les operadores puguin recolzar una plataforma que, per naturalesa, sembla destinada a consumir bones dosis d’ample de banda d’Internet mòbil (no oblidem que el seu eix d’ús serà el navegador o, en tot cas, la tecnologia que subjau a sota d’aquest, amb aplicacions online) i que, d’altra banda, no sembla oferir cap benefici respecte a Android, iOS o Windows Phone. Parlant clar, que tant li fa quin sistema operatiu muntin els terminals si els problemes i els avantatges seran els mateixos siguin els que siguin.

I, malgrat tot, bona part de les operadores més importants del món han donat el seu suport explícitament a aquesta nova plataforma de programari els primers terminals de la qual veuran la llum al Brasil de la mà de la subsidiària de l’espanyola Telefónica en el gegantí país sud-americà.

Per entendre aquest interès, abans de res hem de ser conscients que el preu de fabricació dels dispositius que munten Firefox OS serà inferior al dels smartphones més potents, i que competitivament es situaran lluitant de tu a tu contra la gamma baixa d’Android i els “feature phones” de Nokia com la sèrie Asha.

Un menor cost de fabricació implica un menor cost de venda, pel què les operadores podran llançar-los com a terminals de baix cost però grans possibilitats per a captar nous clients.

A més, sembla ser que Mozilla ha tingut l’encert de negociar una sèrie de terminals de “marca blanca” que poden ser comercialitzats sota el segell propi de l’operadora, una pràctica que les grans companyies d’aquest sector ja duen a terme.

Amb Android, les operadores estan lligades als serveis online de Google, que gràcies a aquests telèfons augmenten la seva popularitat i base d’usuaris, fent-se a hores d’ara ‘indispensables’ en molts mercats com el nord-americà i l’espanyol. Això deixa fora de joc les botigues virtuals d’aplicacions, música i continguts que les operadores han posat en marxa, fins i tot encara que les preinstal·lin en els terminals Android.

Amb una Mozilla més oberta a negociar sobre la personalització del sistema, les operadores podran incloure els seus propis serveis que els proporcionaran ingressos complementaris que vindran a omplir l’espai deixat per la baixada en el consum dels SMS i les trucades de veu.

Part d’aquests ingressos es podrien reinvertir en acords amb els fabricants, el que faria més atractiu Firefox OS a ulls d’aquests i, per tant, invertirien més en els terminals que el muntin.

Òbviament, també pot haver-hi altres motius, i que depenguin de cada operadora específicament, doncs cada empresa té els seus interessos i la seva estratègia de mercat.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: