Més de 600 experts de 24 països van debatre en el Mozilla Festival sobre el futur dels mitjans a la web

Compartir
Una de les animades sessions del Mozilla Festival

Una de les animades sessions del Mozilla Festival

Durant l’esdeveniment celebrat a Londres es va presentar el primer documental desenvolupat en HTML5, que s’actualitza ell mateix amb els continguts de la xarxa.

Agències – Mozilla, una organització global sense ànim de lucre dedicada a fer de la web una cosa millor, va celebrar el passat cap de setmana a Londres el seu Mozilla Festival que, entre els dies 4 i 6 de novembre, va reunir a 600 experts de 24 països per a explorar les fronteres i possibilitats de la xarxa oberta.

El tema de l’edició d’enguany ha estat els Mitjans de Comunicació, Llibertat i la Web, enfocat a discutir les maneres en què Internet ens pot fer més creatius, cooperatius i connectats en una era on el concepte de mitjans es multiplica i adquireix tota mena de formes i dimensions. Per a això, s’ha comptat amb la participació de mitjans i experts en tecnologia i desenvolupadors de xarxa oberta per a sessions de brainstorming, disseny i desenvolupament que contribueixin a donar forma al futur dels mitjans i la web.

La dels videojocs és una de les grans apostes de Mozilla

La dels videojocs és una de les grans apostes de Mozilla

La primera pel·lícula integrada a la web

El millor exemple dels resultats de la innovació que caracteritza el Mozilla Festival ha estat la presentació mundial en el mateix de la pel·lícula dirigida per la canadenca Katerina Cizek, que constitueix el primer documental en HTML5, basat en Mozilla Popcorn, la llibreria JavaScript HTML5 de Mozilla per a integrar la web en la producció de vídeo. Popcorn ha permès als cineastes gestionar un entorn virtual 3D en WebGL i millorar-lo amb informació en temps real de la Wikipedia, Temps Yahoo!, Flickr i Google Maps. Com a resultat, One Millionth Tower és un documental que evoluciona per ell mateix, fluint al mateix ritme de la web i actualitzant-se a cada nou visionat amb la informació que recopila d’aquesta.

Innovacions pràctiques en els desafiaments de disseny

Durant els seus dos dies de celebració, el Mozilla Festival ha allotjat un total de 86 conferències, sessions de hacking, cursets i tallers. Més de dues dotzenes de líders internacionals han donat consells pràctics sobre com desenvolupar idees, i han animat a grups i individus a experimentar per a crear una web millor. Però l’activitat estrella ha estat, un cop més, els seus desafiaments de disseny, on experts de diversos camps treballen en equip per a elaborar innovacions sobre web oberta destinades a dotar als mitjans de noves eines i capacitats. Per a això compten amb l’accés a eines d’última tecnologia, a la comunitat Mozilla, i a la interacció entre ells mateixos.

Els participants, treballant fermament

Els participants, treballant fermament

Els desafiaments de disseny desenvolupats enguany inclouen gestió del flux de notícies, que planteja la creació d’una aplicació que ordeni i prioritzi l’aparició de notícies, blogs i vídeos sobre un tema en particular; jocs HTML5, on es traslladen jocs clàssics per tal que funcionin directament en el navegador Firefox; traducció en crowdsourcing, per a la creació d’interfícies de traducció i flux de treball per a audiències i newsrooms; periodisme de dades, sobre el muntatge d’un joc d’eines per als periodistes que treballen sobre dades de manera continuada; verificació de notícies, sobre una aproximació social al contrast de fonts en un entorn d’informació en temps real, i Webmaking amb Hackasaurus, sobre el disseny d’experiències d’aprenentatge online sobre els principis bàsics d’HTML i CSS.

Presència de totes les divisions de Mozilla

Entre els participants en l’edició d’enguany cal destacar la presència de Brett Gaylor, director del projecte Mozilla Web Made Movies, un laboratori de vídeo obert que treballa en la unió del vídeo i la World Wide Web; Chris Lawrence i Lainie DeCoursy, respectivament director i mànager de comunicacions i operacions del projecte Hive Learning Network de la Fundació Mozilla; Dan Sinker, director del partnership tecnològic entre Mozilla i la Knight Foundation per a difondre les innovacions sobre xarxa oberta per a periodistes; i Mitchell Baker i Mark Surman, president i director executiu de la Fundació Mozilla.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: