Mozilla introdueix la seva nova eina de geolocalitzaci

Compartir

Permet no només conèixer la situació de comerços i serveis en línia, sinó que els llocs coneguin la nostra localització per així oferir-nos els serveis i la informació d’acord amb això, com per exemple les notícies per a una població en concret procedents d’un diari de tirada nacional.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No hi ha cap mena de dubte que els serveis de geolocalització són cada cop més populars i utilitzats. Sota aquest nom, es troba un servei o més aviat una funcionalitat de la nova Web 2.0 que permet que a més de buscar i rebre informació, aquesta sigui contextualitzada en el seu entorn espacial. Així, per exemple, un dels serveis més coneguts i emprats de la Web 2.0 és Google Maps, que ens permet veure mapes de ciutats marcant en ells punts d’interès i associant-los amb fotografies o llocs web, geolocalitzant-los en definitiva.

La Fundació Mozilla està treballant per treure-li més suc a aquesta possibilitat de contextualitzar geogràficament el servei que estem emprant o el lloc web que visitem, i per això ha creat Geode, un add-on per al reeixit navegador web Firefox que probablement vindrà ja integrat amb la propera versió 3.1 d’aquest programa. A més, i per als internautes més impacients, ja es troba en fase beta per a descàrrega gratuïta, essent compatible de moment només amb els sistemes operatius Windows i Mac OS X.

Això últim ha comportat forces crítiques negatives a Mozilla, ja que recentment també ha estat acusada de menysprear al sistema operatiu GNU/Linux argumentant-se que li donaven la màxima prioritat a la "conversió" d’usuaris amb el sistema operatiu de Microsoft i emprant el navegador web Internet Explorer de la companyia de Redmond.

Com treballa Geode?

El primer pas és geolocalitzar-nos a nosaltres mateixos, és a dir, identificar el lloc en el qual estem per a posteriorment fer ús d’aquesta informació. Aquest primer pas es pot dur a terme de diverses maneres, ja sigui manualment (introduir nosaltres mateixos la informació corresponent a on ens trobem), o bé de forma automatitzada ja sigui gràcies a la informació proporcionada pel GPS integrat a l’ordinador, per l’adreça IP o bé per qualsevol altre servei proporcionat per terceres parts en forma de plug-ins.

A partir d’aquí, ja podem consultar, per exemple, els establiments en els quals es serveix menjar i que es troben al nostre voltant, o qualsevol mena de servei que es trobi a Internet.

A més de Firefox, el navegador web per a ordinadors desktop, el nou Geode és utilitzable per part de Fennec, el navegador per a dispositius mòbils que podem veure en acció, per exemple, en la sèrie de dispositius Internet Tablet de Nokia i que produeix la mateixa Mozilla.

Per a tot això, s’empra l’API de geolocalització del W3C (World Wide Web Consortium), una especificació oberta a qualsevol prestador de serveis.

Allò local, encara molt més localitzat

A partir de l’entrada en escena dels serveis de geolocalització en general i de Geode en particular, són els desenvolupadors de solucions i serveis en línia els que s’han de posar les piles. Així, des de Mozilla es proposa per exemple, que el seu servei de geolocalització podria permetre que, un cop posicionat l’usuari, aquest al consultar un lloc web de notícies, li apareguessin en primer terme les que corresponen a l’àmbit geogràfic en el que es troba.

Un altre exemple d’ús proposat per la Fundació Mozilla seria un lector de ‘feeds’ RSS capaç de distingir quan l’usuari es troba en el seu lloc de treball o a casa, canviant els continguts segons les preferències marcades per aquest.

El problema de la privacitat

Naturalment, un servei capaç de localitzar l’usuari allà on aquest es trobi, pot ser sospitós de ser utilitzat per controlar tots els seus moviments. Per a això, Mozilla ja ha especificat que haurà de ser el mateix usuari el que doni permís per a què el sistema accedeixi a les seves dades de geoposicionament.

Aquesta petició es realitza per a cada lloc web o servei en línia que requereix l’accés a aquestes dades, i es porta a terme presentant una barra en la qual es pregunta a l’usuari si vol donar permís al lloc per a què conegui la seva posició.

Geode també serà el centre d’un debat sobre la privacitat de l’usuari en els serveis de geolocalització, una discussió que la cibersocietat demana cada cop més.

Guillem Alsina