Mozilla mira massa a Microsoft?

Compartir

FirefoxLa Fundació que es troba al darrere del navegador web lliure Firefox és acusada per alguns de mimar la versió d’aquest browser per a Windows en detriment de les altres, fent-li de passada el joc a la companyia de Redmond per a què continuï amb el seu domini en el terreny dels sistemes operatius. Però s’ha de tenir en compte que la plataforma de Microsoft equipa a nou de cada deu ordinadors d’escriptori a tot el món.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Les acusacions abocades sobre la Fundació Mozilla no són noves, però van arribar al seu punt àlgid quan aquesta va decidir segregar el client de correu Thunderbird (fins llavors també sota el seu paraigua) i quedar-se només amb Firefox. Ambdós programes havien nascut a l’empara de GNU/Linux i de tota la filosofia del programari lliure, producte d’una empresa (Netscape) que abans d’allò ja havia realitzat les seves contribucions a la comunitat.

Llavors, les crítiques dirigides a la Fundació feren especial esment en l’excessiu favoritisme del què sempre havia gaudit Firefox sobre Thunderbird, i de la preferència que es tenia sobre els productes que funcionen en Windows per damunt de les seves versions per a altres plataformes. Aquesta darrera crítica semblava dirigida a tocar els cors d’aquells programadors que col·laboren amb codi font als projectes de Mozilla.

La primera beta de Firefox 3.6 ha fet reviure aquesta darrera crítica, malgrat que esbossada per un sector més reduït que en l’anterior andanada (potser perquè amb la segregació de Thunderbird, aquests elements també se’n van anar). El motiu és simple: l’èmfasi s’ha posat en integrar aquesta nova versió amb la nova interfície gràfica del sistema operatiu de Microsoft, mentre -i segons afirmen els crítics- s’han descuidat noves funcionalitats per a les altres plataformes.

Però -i exercint com a advocat de la part “demandada”- jo em pregunto: a quines noves funcionalitats es refereixen? Potser sigui una integració més gran amb l’escriptori Gnome o KDE (per exemple, versions que treguin tot el partit de les llibreries GTK+ o QT, segons sigui el cas), o amb la interfície del Mac OS X, no ho sé amb seguretat. Tot el que he pogut sentir en converses informals -i que no tinc permís per reproduir aquí- és que, simplement, es mima massa a la versió de Firefox per a Windows, sense més arguments.

D’altra banda, i si això és cert, ho entenc: Mozilla està lluitant per augmentar la quota de mercat d’un navegador que en pocs anys s’ha alçat fins un de cada quatre ordinadors existents al món, dominant fins i tot en alguns països. Si tenim que més del 90% dels ordinadors de tot el món funcionen amb Windows, les prioritats -cas de voler créixer en els grans números- estan clares.

Sí que he de dir que encara avui escolto crítiques de la versió per a Mac OS X d’aquest navegador, i a despit dels esforços que s’han realitzat des de la Fundació per tal de pal·liar les diferències existents en el rendiment global de les diverses versions.

Tot i això, és discutible si Mozilla s’ha d’autoproclamar líder de la revolució per a destronar Windows del seu lloc, o bé centrar-se en produir el millor navegador web possible per a totes les plataformes possibles. Serè equànime i repartiré una mica per a tothom: personalment, crec que s’hauria de centrar en el navegador per a totes les plataformes, però si que reconec que potser no para prou cura i esforços en les versions no-Windows, quelcom que hauria de millorar.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)