Mozilla presenta la release candidate de Firefox 4

Compartir

FirefoxEl fantasma de Google Chrome planeja darrere d’aquesta nova versió de la guineu de foc, que s’haurà d’esforçar per a superar el rendiment del què, a hores d’ara, és el seu més directe competidor.

Redacció – La Fundació Mozilla escalfa motors per al llançament de la versió final estable de Firefox 4 amb aquesta Release Candidate a la qual hauria de seguir, en data encara no especificada però que podem situar en una finestra de tres mesos com a màxim, la versió definitiva.

Dues són les claus amb les quals hem d’entendre els canvis introduïts en el nou Firefox: d’una banda, la influència de Google Chrome en la interfície d’usuari dels navegadors moderns, que ha exercitat des del mateix moment de la seva sortida a l’arena dels browsers i, d’una altra, la necessitat d’accelerar tant com sigui possible el rendiment de JavaScript, un llenguatge de programació àmpliament emprat per les Aplicacions web 2.0 .

Pel que fa a la interfície d’usuari, el nou Firefox 4 serà més senzill, amb un look molt semblant al què adopta l’Internet Explorer 9, inspirat, al seu torn, per Chrome, que fou el primer en posar de moda aquest look minimalista. En el centre de la barra de tasques comptarem amb la barra de text per a l’adreça de la pàgina web que estem veient o volem consultar, i a la seva dreta la caixa de text per a cerques. De moment, en aquesta, el cercador per defecte encara és Google per obligació contractual que expira enguany. Cal preguntar-se si l’èxit de Chrome portarà a Mozilla a una estranya aliança amb Microsoft que posi a Bing en el lloc que fins ara ocupa el cercador de Sergey Brin i Larry Page.

La interfície s’adaptarà als elements particulars de cada plataforma de programari per a la qual Firefox 4 estigui disponible, pel què el seu look lluirà lleugerament diferent en GNU/Linux, Mac OS X o Windows, quelcom que ja passa ara per ara.

A l’esquerra d’aquests dos elements centrals hi tenim les fletxes de navegació (pàgina endarrere, pàgina endavant) i a la dreta el botó home (pàgina inicial) i el necessari per afegir la pàgina que estiguem veient als preferits. El botó per a recarregar la pàgina que estiguem veient en aquest moment el trobem inserit a la barra d’adreces, a la dreta d’aquesta.

En l’apartat de velocitat, Firefox es trobarà amb una dura competència; ja han passat els dies en els que la guineu de foc era el navegador més ràpid existent, un títol que ha passat a mans de Google Chrome. I no ho tindrà gens fàcil en la seva pretensió de recuperar tal títol, que a aquestes alçades reclamen per a elles mateixes totes les empreses productores de browsers. Malgrat tot, Firefox 4 si que serà considerablement més ràpid que el seu predecessor en aquest aspecte.

La nova versió de Firefox és compatible amb HTML 5, suportant elements com el còdec de vídeo WebM, WebGL (per a gràfics 3D), o CSS3, a més d’apuntar-se al carro de noves tecnologies com les interfícies multitàctils (concretament en Windows 7) o l’aïllament de cadascuna de les pestanyes obertes en una sandbox, fet que permet que si es produeix algun error en temps d’execució, la resta de les pàgines obertes no pateixi cap problema degut a aquest.

Firefox Sync permet sincronitzar preferits i altres elements entre dispositius, incloent-hi les versions mòbils del navegador de Mozilla per a Android i Maemo.

Sobre els afegits de Firefox (petites peces de programari encarregades de tasques molt concretes), l’equip de desenvolupament de Mozilla afirma que el 70% dels existents ja funciona correctament en la versió 4 del navegador. Aquest és un aspecte molt important amb el que el navegador lliure haurà d’estar a l’alçada, ja que per a molts professionals, allò que fa realment interessant a Firefox és la disponibilitat d’una àmplia varietat d’afegits (plug-ins) que els permeten fer gairebé qualsevol cosa, convertint al browser en un veritable ecosistema de programari molt adaptable.

Aquells internautes que ja emprin alguna de les versions beta precedents de Firefox 4 seran actualitzats de manera automàtica a aquesta release candidate. L’equip de desenvolupament del navegador web de Mozilla ha habilitat una pàgina feta amb HTML 5 expressament realitzada per a què els internautes vegin les possibilitats d’aquesta nova versió del llenguatge de definició de pàgines web i la qualitat del nou navegador.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina