Mozilla presenta la versió beta de Prism

Compartir

FirefoxEl programari de Mozilla és l’aposta d’aquesta entitat per a l’execució d’aplicacions RIA amb una interfície més propera als tradicionals programes d’escriptori.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fa temps, les aplicacions d’escriptori i Internet eren dos mons separats. Els usuaris utilitzaven el processador de texts del seu ordinador amb documents que residien també en local, jugaven, utilitzaven els seus fulls de càlcul, escoltaven la música que residia en el seu disc dur (ja fos adquirida o descarregada des d’una xarxa de P2P), i només carregaven el seu navegador web quan volien veure alguna pàgina web.

Els temps canvien, la tecnologia avança i ara ens estem movent en una direcció diferent. Per a la majoria de la gent, el seu correu electrònic ja no es consulta en un programa com Outlook o Thunderbird, si no a través d’un servei en línia. Igualment passa amb la música, que s’escolta en línia en comptes de descarregar-la, una tendència que s’està veient cada dia més forta i de la qual en són testimonis serveis com Yes.fm . Fins i tot el paquet ofimàtic, aplicació “sacrosanta” de l’univers informàtic, ja no necessita estar instal·lat localment, podent aprofitar un dels múltiples serveis existents a la Xarxa de xarxes com Google Docs.

Per facilitar la transició entre ambdós mons i esprémer al màxim les possibilitats que ofereix el “always on” (sempre connectat) dels actuals ordinadors (més els de sobretaula que els portàtils per motius evidents), han sorgit les anomenades RIA, sigles que corresponen a Rich Internet Applications i que no són ni més menys que un “embolcall” per a què les aplicacions en línia puguen sortir del marc dels navegadors web i assemblar-se més als programes d’escriptori instal·lats en local. Entre els principals toolkits RIA existents avui en dia destaquen l’Adobe AIR, Microsoft Silverlight i Java FX.

Mozilla va posar un peu en aquest terreny ja fa més d’un any amb l’anunci de Prism, la seva solució per a convertir en RIA’s les aplicacions en línia tan habituals avui en dia. Ara, Prism es publica en fase beta ja utilitzable per part de tots els internautes. Durant aquests mesos, la Fundació Mozilla ha estat treballant amb empreses de la talla de Zimbra (propietat de Yahoo!) i WorkSmart.net per a polir Prism i facilitar que hi hagi tantes aplicacions que siguin compatibles amb aquesta nova eina com sigui possible.

Les aplicacions en línia “reconvertides” a aplicacions semblants a les d’escriptori en els nostres ordinadors gràcies a Prism, compten amb els seus grups de programa i icones en el menú d’aplicacions, poden gestionar fonts (tipografies) instal·lades localment en el sistema operatiu, i fins i tot accedir a les icones de la barra de tasques. Això últim ens permet, per exemple, rebre notificacions de nous missatges de correu electrònic rebuts, o noves entrades disponibles en un feed RSS.

Així funciona Mozilla Prism 

Les aplicacions creades amb Prism 1.0 beta s’actualitzen de forma automàtica quan es desplega una nova versió, i el programari ofereix un complet suport per a Mac OS X a partir de la versió 10.4 .

Prism 1.0 beta ja pot ser descarregat des del seu lloc web oficial en format stand-alone (com un altre programa qualsevol), o bé com a extensió del navegador web Firefox, també desenvolupat per la Fundació Mozilla.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)