Mundial de futbol: evitant que marquin un gol a la nostra seguretat

Compartir

El mundial del Brasil serà l’esquer emprat pels ciberdelinqüents al llarg de les properes setmanes.

Queda ja poc més d’una setmana per a què comenci al Brasil una nova edició de la Copa del Món de Futbol, ​​l’esdeveniment esportiu que concita més atenció al món juntament amb els Jocs Olímpics d’estiu. I, com tot esdeveniment de masses, també una perfecta excusa per a què els cibercriminals i creadors de malware l’emprin com a esquer per als seus paranys.

En les properes setmanes s’espera una veritable allau de missatges de correu electrònic que prometin les més diverses coses relacionades amb la competició futbolística: des d’entrades a la revenda fins a apostes, passant per merchandising, suposats premis de no menys suposats sortejos relacionats amb aquest esdeveniment, o informació pretesament privilegiada sobre els partits per a la realització d’apostes.

Hem de desconfiar sistemàticament dels missatges de correu amb temàtica relativa al mundial, seguint els principis bàsics que dicta el sentit comú i les recomanacions de tots els fabricants de productes de seguretat informàtica:

  • No obrir fitxers adjunts de missatges de correu electrònic que no hagin estat sol·licitats.
  • No fer clic a enllaços inserits en el text d’un missatge de correu electrònic, especialment si aquests no han estat sol·licitats. En comptes d’això, hauríem d’obrir el nostre navegador web i teclejar manualment l’adreça del lloc web, sempre que la coneguem o puguem estar segurs que és legítim.
  • Disposar d’un programari de seguretat correctament configurat, especialment si treballem amb sistema operatiu Windows.
  • Si ens arriba un missatge de correu amb un fitxer annex o un enllaç, procedent d’algú conegut però que no havia estat sol·licitat, cal assegurar que és legítim contactant amb el remitent. Si no sap de què va, haurem informar de la situació i no obrir sota cap concepte l’arxiu adjunt o l’enllaç.

No només el correu és el mitjà d’infecció emprat pels creadors de malware. Segons Kaspersky Lab, els llocs web fraudulents que copien la imatge de pàgines lícites, han augmentat, especialment els que aprofiten el mundial com a tapadora.

Alguns d’aquests llocs fraudulents comencen la seva adreça amb “https”, on la “s” significa “segur”, ja que els ciberdelinqüents han aconseguit adquirir certificats SSL vàlids de les autoritats de certificació. Molt de compte, doncs, en accedir a qualsevol lloc, i verifiquin bé les adreces a les que accedeixen abans de prémer la tecla de retorn.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: