Nadal, una època perfecta per regalar tecnologia

Compartir

CibersocietatAmb l’arribada del desembre, moltes ciutats comencen a encendre la il·luminació nadalenca i ja es comença a respirar l’ambient festiu. S’acosta una època en què, crítiques de consumisme a banda, mig món busca idees per a regalar als seus éssers estimats. Perquè no tecnologia?

Redacció – La tecnologia ha estat un dels regals estrella dels darrers anys per nadal; les càmeres fotogràfiques digitals, els MP3, netbooks, smartphones,… han estat els gàdgets que s’han endut la palma, cadascun d’ells en un any diferent, quan el seu moment havia arribat per a la popularització. Però quins seran els triats enguany?

Netbooks

Els ordinadors més petits van ser un dels regals més populars l’any passat, però la seva estrella sembla no haver declinat durant aquests darrers dotze mesos. A l’augment de prestacions d’uns, que s’assemblen ja als ordinadors convencionals, s’hi afegeix la petitesa d’altres. Així, si ens considerem una autèntics “gourmets” tecnològics, o ho és a qui volem fer un regal, podem recórrer a aparells com l’UMID M1, un MID en forma de netbook que cap al palmell de la mà. Això si, caldrà comprar-lo d’importació, ja que no s’ha posat a la venda a tot arreu.

L'mbook

Un toc d’elegància es pot donar en el mateix camp amb el Booklet 3G de Nokia, que a unes bones prestacions (i incloure connexió 3G en el mateix aparell!) hi afegeix un disseny elegant realitzat amb uns materials de primera.

El nou Nokia Booklet 3G

Aspectes a considerar si es vol regalar un netbook:

  • mida de l’aparell i de la pantalla: si la persona a qui va destinat viatja molt, el millor, més pràctic i més còmode, serà que sigui petit. L’abans esmentat UMID o un Sony Vaio P (compte amb el preu) són solucions vàlides. Si el netbook és només per tenir més comoditat a casa o a la feina i sortirà esporàdicament al carrer o ho farà dins d’un cotxe, potser el millor sigui pensar en una màquina amb pantalla d’entre 10 i 11 polzades i un teclat còmode. Acer i Asus disposen d’una bona oferta en aquesta sentit.

  • processador: el rei indiscutible és l’Intel Atom en les seves diverses variants, encara que podem trobar-nos amb alternatives com els VIA C-7 que abarateixen el cost. Caldrà tenir en compte que el rendiment que ofereixen aquestes màquines acostuma a ser també menor a les de les equipades amb Intel Atom.

  • emmagatzemament: els discos SSD encara són cars, però aporten avantatges pel que fa a robustesa de l’equip. També ens trobem amb algunes alternatives que empren memòries Flash d’uns pocs “gigues”, 8 o 16, fet que limita la màquina si es vol, per exemple, omplir-la de música i pel·lícules.

Sony Vaio P

Lectors d’eBooks

El Kindle DXSeran presentats com els “reis de les festes” a gairebé totes les llistes de gàdgets, malgrat que la veritat és que fóra dels Estats Units la penetració d’aquests aparells està sent més aviat escassa. Els “early adopters” (una tipologia de comprador que correspon a persones a qui els agrada de tenir l’últim crit en matèria tecnològica encara que això requereixi pagar un preu molt alt) són més aviat escassos pel fet que el cost d’un d’aquests aparells no baixa dels 200 Euros, quedant habitualment entre els 300 i els 400. I després cal comptar amb els llibres…

Tot i això, la seva tecnologia i practicitat els fa atractius, i la indústria està impulsant la seva adquisició, així que no cal dubtar que tindran un bon posicionament durant aquestes festes.

El Kindle d’Amazon sembla ser un dels més comentats, però el fet de que es vengui exclusivament en línia en aquesta botiga i que no es trobi disponible per a tots els països, poden suposar un gran handicap. Altres marques com Sony compten amb les seves pròpies ofertes, i tant les grans superfícies comercials com les llibreries ofereixen diferents opcions.

Com a dada a tenir en compte és que puguin llegir directament el format PDF, ja que hi ha abundant informació emmagatzemada en aquest format. I compte amb la resposta que poden donar alguns comercials àvids de vendes, ja que alguns d’aquests aparells (per exemple, la primera versió del Kindle) requereixen un programa de conversió de PDF al seu format propietari, quelcom que no es pot certificar al 100% que funcioni amb tots els fitxers en aquest format.

Sintonitzador TDT

Fou un dels regals estrella de les passades festes, i enguany ho torna a ser. Tot i això, l’interessant és anar una mica més enllà del simple sintonitzador: que compti amb disc dur per a gravar programes, que integri lector de tarja per a la TDT de pagament o que uneixi diverses funcions en un sol aparell.

Disc dur multimèdia

Que es pugui connectar directament al televisor i gaudir així d’hores i hores de continguts. Els d’1 terabyte (1.000 gigabytes) ja són assequibles al gran públic. Cal vigilar els formats suportats, si és capaç de reproduir continguts en HD i el tipus de sortides d’àudio/vídeo.

Smartphones d’última generació

I, en general, qualsevol telèfon amb un avanç tècnic que el faci desitjable. L’última generació de Nokia (N97, N900,…), un dels models basats en Android, o un iPhone 3G S per als maquers poden ser bones opcions. El telèfon mòbil no és quelcom nou però continua aportant novetats interessants que el converteixen en un bon regal per als usuaris més “techies” (amants de les tecnologies).

Nokia N97 

Complements per a MP3/MP4 o telèfon mòbil

Aquests aparells s’han convertit en quelcom habitual en el nostre dia a dia. Quan s’adquireixen ja porten tot el que és necessari per a reproduir contingut i connectar-los a l’ordinador. Tot i això, es poden complementar amb uns auriculars d’alta qualitat -marques com ara Sony, Pioneer, AKG o Sennheiser- o de disseny trencador -Skullcandy-, una funda protectora o una base amb altaveus per compartir la música.

Mac OS X 10.6 i Windows 7

Un bon regal per a tot un amant del món de la informàtica pot ser una llicència de la nova versió del seu sistema operatiu, especialment per a les butxaques menys benestants i els estudiants d’informàtica. Normalment aquests darrers, sempre curts de diners -quelcom habituals entre els estudiants-, apreciaran la possibilitat d’actualitzar-se que aquest regal els dóna a més de proporcionar-los molt
es hores d’entreteniment explorant tots els racons i eines d’aquestes noves plataformes.

Gàdgets d’importació

El màxim de l’estil, disposar de quelcom exclusiu que no es ven per les nostres terres. eBay o altres botigues geek poden solucionar-nos la papereta, malgrat que primer cal conèixer el mercat de fora i després assegurar-se de que en cas de problema podem recórrer al venedor per tal que ens solucioni la papereta. A tenir en compte les despeses extra com ara ports i les reparacions en cas d’avaria que no cobreixi la garantia i s’hagi d’enviar a la fàbrica.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)