Native Client dóna un altre pas endavant

Compartir

ChromeEl retard de Chrome OS podria explicar-se en clau d’esperar que aquest programari que facilita l’execució de codi natiu x86 dins del marc d’un navegador, es trobi a punt per a la seva inclusió en la nova plataforma de Google.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Molts ens preguntem el perquè del retard de Chrome OS, i encara que la resposta a aquesta pregunta sembla gairebé sense cap mena de dubte un replantejament estratègic després de l’inesperat èxit d’Android que ha dut aquesta plataforma dels smartphones als tablets (espai que hauria d’haver estat ocupat per Chrome OS i no pel robotet verd), queda per veure com serà aquest replantejament del sistema. I en ell, Native Client podria jugar un paper destacat.

Aquest programari permet l’execució de codi natiu de plataforma x86 dins d’un navegador web. Dit d’una altra manera: podem córrer programes compilats per a una determinada arquitectura, com a part d’una aplicació web.

La tasca que s’ha dut a terme durant aquests darrers mesos sobre Native Client ha permès ajustar-lo per tal que funcioni correctament sobre l’API anomenada Pepper per a l’execució de plug-ins. També s’ha treballat la portabilitat d’aquest programari, amb el que aquesta serà més senzilla per a diferents arquitectures, i s’ha millorat la seguretat de la seva execució en sintonia amb la fèrria política de seguretat establerta en Chrome.

Per a desenvolupadors s’ha llançat una nova versió del SDK de Native Client.

Execució de programari natiu en Chrome OS?

Si bé Google descarta d’entrada la possibilitat d’executar programari instal·lat en local amb Chrome OS (un sistema operatiu que només serveix per arrancar un navegador web per accedir a serveis online), l’obligat replantejament de l’estratègia que aquesta plataforma ha de seguir podria arribar a incloure la possibilitat d’executar programari natiu.

Potser això sigui un altre factor que expliqui el retard de Chrome OS: un Native Client que encara no es troba del tot a punt per a incloure’l en la plataforma i sortir al mercat. Quan això es produeixi, veurem una plataforma amb un diferencial notable respecte a Android, ja que en teoria podrien arribar a executar-se algunes aplicacions de Windows i, fins i tot, jocs.

Perquè, entre d’altres aspectes que encara queden per treballar en aquest programari, tenim el suport per a gràfics 2D i 3D i so per maquinari.

Més informació

Native client

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina