NEC aposta per la virtualització

Compartir

Mobile World Congress 2009El gegant japonès va presentar en el recent Mobile World Congress les seves solucions de virtualització d’escriptoris que busquen optimitzar l’ample de banda per a proporcionar una experiència d’escriptori remot com si s’estigués treballant en local.


Redacció – Novament NEC va comparèixer al congrés mundial de telefonia mòbil (és una de les habituals) amb els deures fets a la seva terra natal, Japó, però encara amb molta feina de "pedagogia" sobre el que és exactament i el que pot fer al mercat europeu. No en va, aquesta companyia és una de les principals en solucions de xarxes i connectivitat del Japó.

La seva principal aposta en aquest congrés, a més de presentar les seves solucions WiMAX, Femtocell i terminals de telefonia mòbil basats en la plataforma de la Fundació LiMo, ha estat la virtualització de màquines d’escriptori.

Per a entendre’ns, quan parlem de virtualització, a tothom li sol venir el concepte del VMware Player o Server, o del Virtual PC de Microsoft que ens permet provar un sistema operatiu dins d’un altre, enganyant al primer fent-li creure que s’està executant directament sobre maquinari i no en un entorn de programari simulat. En aquest cas, quan ens referim a virtualització estem parlant de la possibilitat d’accedir al nostre escriptori on sigui que ens trobem i de forma transparent al maquinari que emprem, en definitiva el concepte d’escriptori virtual que no ens lliga a un lloc de treball i un ordinador determinat.

La solució aportada per NEC està pensada per aprofitar al màxim l’ample de banda, ja que aquestes solucions són emprades tant des del despatx amb una xarxa local, com en mobilitat des d’Internet i a vegades amb solucions GPRS o 3G que no proporcionen la mateixa velocitat. S’ha parat especial cura en l’optimització de l’àudio i el vídeo, i així la companyia nipona ha presentat un thin client que inclou xips per al tractament multimèdia, de manera que en el servidor es comprimeix el contingut al màxim, es descomprimeix en el client i es manté la seva qualitat sense salts ni talls.

El resultat de l’experiència és, després d’haver-ho vist, impressionant.

Sense por del núvol

En uns moments en què una part de la indústria tendeix a allotjar els serveis en servidors externs i utilitzar-los a través d’un navegador a qualsevol lloc, les solucions de virtualització d’escriptori podrien semblar cosa del passat, però res més lluny de la realitat.

Mentre que per a executar una aplicació "on the cloud" necessitarem sempre un ordinador mínimament modern amb un sistema operatiu i un navegador actualitzats, amb la tecnologia desenvolupada per NEC és possible reaprofitar màquines antigues, allargant la vida operativa dels terminals de l’empresa, el què redunda en un estalvi econòmic a mitjà termini que absorbeix l’impacte del cost inicial d’implantació de la solució.

A més, els problemes tècnics poden ser ràpidament resolts realitzant un canvi del terminal, ja que tota la informació resideix en el servidor, estalviant també en personal d’assistència tècnica i fent més eficient la infraestructura.

En resum, és una reducció del que en anglès s’anomena TCO (Total Cost of Ownership).

Guillem Alsina