Neix la Fundaci

Compartir

Oberta a totes aquelles empreses que hi vulguin participar, es compromet a alliberar el codi font de Symbian en els propers dos anys.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Paral·lelament a l’adquisició de Symbian Limited per Nokia, el mateix dia s’ha anunciat la creació de la Fundació Symbian, una entitat oberta a fabricants de terminals, productors de programari i operadores de telefonia que garantirà la disponibilitat del sistema operatiu per a telèfons mòbils produït per la que a partir d’ara serà filial de Nokia.

Entre els membres més destacats d’aquesta nova organització hi trobem les mateixes Nokia i Symbian Limited, a fabricants de la talla de Sony Ericsson, Samsung, LG o Motorola, operadores com la japonesa NTT DoCoMo, Vodafone, Orange, AT&T, fabricants de components com Broadcom, Texas Instruments o Freescale i proveïdors de continguts com EA Mobile.

La petita quota anual per als membres (1.500 dòlars nord-americans) fa que l’entrada en aquesta nova entitat sigui trivial per a empreses d’aquesta talla, que a canvi podran disposar gratuïtament de tota la plataforma de desenvolupament per als seus telèfons i aplicacions.

Amb la creació de la fundació, s’anuncia també la propera unificació de les diverses interfícies gràfiques d’usuari creades sobre el sistema operatiu Symbian: S60 (desenvolupada i emprada sobretot per Nokia), UIQ (molt apreciada per Sony Ericsson) i MOAP en la seva versió S (la versió L d’aquesta interfície s’integra en sistemes Linux). D’aquesta manera i a partir de determinada data, Symbian serà una sola i completa oferta de sistema operatiu i interfície d’usuari que, en ser oberta a tots els membres de la Fundació Symbian, serà adaptable a les necessitats de cadascun d’ells.

Els desenvolupadors d’aplicacions que funcionin sobre Symbian no necessitaran ser membres de la Fundació per tenir accés als recursos tècnics necessaris per dur a terme els seus projectes, sinó que aquesta mateixa entitat s’encarregarà de posar a disposició dels programadors tot el que els calgui.

Per ara tot el que tenim entre mans és l’anunci del que serà la Fundació. La resta dels detalls aniran sent revelats durant les properes setmanes/mesos.

Obert en dos anys

La Fundació ha deixat ben palesa la seva intenció d’alliberar el codi font de Symbian en un període de no més de dos anys, emprant la llicència Eclipse per a això.

Aquest és un pas important per no deixar al sistema operatiu més important per a mòbils d’avui en dia arraconat al mercat i a la mercè d’opcions tan interessants com els diversos "sabors" de Linux, que podrien "seduir" als petits fabricants.

Obrint el seu codi font i convertint-lo en lliure, el que es busca aconseguir és un major interès de la comunitat de programadors independents i petites empreses de desenvolupament al mateix temps que es cobreix les espatlles contra una previsible entrada massiva d’altres plataformes lliures al mercat, com l’Android de Google que podria fer la seva aparició en escena a principis de l’any vinent.

Guillem Alsina