Neix Open webOS 1.0 amb un futur poc prometedor

Compartir

La iniciativa sorgida per a alliberar el codi font de la plataforma creada per Palm i convertir-la en un nou sistema operatiu de referència, ha donat a llum la seva primera versió madura, encara que sense el suport de fabricants destacables si no és que HP li acaba donant una oportunitat.

La plataforma de programari Open webOS ha anunciat la disponibilitat de la seva versió 1.0 per a dispositius mòbils i màquines d’escriptori, segons el calendari que havia previst.

Open webOS és la plataforma hereva del sistema operatiu webOS creat per Palm i més tard gestionat per HP en adquirir aquesta darrera a l’anterior. Després d’una sèrie de llançaments com el del tablet TouchPad, i veient les escasses vendes que es produïen, la multinacional nord-americana va decidir tancar aquesta línia de negoci, no sense protestes per part dels consumidors que s’havien fet amb un dels seus dispositius, i d’una liquidació d’estocs disponibles a uns preus pràcticament de cost que va fer furor a la Xarxa i que va acaparar les portades dels mitjans.

Per tal de no perdre la tecnologia de webOS i deixar sense suport als usuaris actuals, HP va decidir obrir el codi font del sistema operatiu i cedir-ne el desenvolupament futur a una comunitat independent de la companyia, donant lloc amb això al projecte Open webOS.

Davant seu, la nova plataforma no es trobarà amb un panorama gens bo, ja que cap fabricant de maquinari li dóna el seu suport. De seguir així, i com tantes altres plataformes de programari que l’han precedit, webOS s’acabarà diluint i desapareixent o convertint-se en un sistema ‘de hobby’ minoritari.

Una opció que es podria considerar consisteix en el seu ús per part d’HP per a una nova generació de terminals. Meg Whitman, CEO de la multinacional, va afirmar fa poc que a la companyia que dirigeix li manca un terminal mòbil. Per a la plataforma de programari d’aquest, HP pot optar per Open webOS (personalitzant-lo tot el que vulgui), Windows Phone, o fins i tot Android.

En qualsevol cas, i amb rivals com Tizen, Open webOS ho tindrà molt difícil per atraure algun fabricant. I no parlem ja de la versió desktop de la plataforma, que encara ho tindrà més complicat.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: