Neix un operador de Veu IP que ofereix telefonia m

Compartir

Establiment de trucada: 0. Trucades dins de la mateixa xarxa: 0. Trucades a fixos: 0,01 el minut. A mòbils: 0,10. A l’estranger: entre 0,01 i 0,14. Són les competitives tarifes de Morrotel, un nou servei espanyol de VeuIP que explora l’innovador camp de la telefonia mòbil a través de xarxes sense fils.


Mercè Molist – El creador de Morrotel és Ramón Martínez, un històric de la xarxa espanyola des que, al febrer del 1993, va posar en marxa el primer ISP comercial, Encomix: "Hi ha molts operadors de VeuIP, però gairebé tots viuen només de minuts de telefonia, cobrant preus semblants a les operadores tradicionals. El que busca Morrotel és que surtin fora d’Internet el mínim possible de trucades", explica.

Morrotel ofereix els serveis típics d’un proveïdor de VeuIP: trucades des de telèfons IP fixos o des d’Internet, i ho amplia a la telefonia mòbil, usant com a plataforma les xarxes sense fils i els cada dia més nombrosos telèfons duals GSM/Wifi que suporten l’estàndard lliure de sessions interactives SIP, com els nous Nokia, Pirelli o TCom.

"L’entrada al mercat de VeuIP de fabricants de telèfons mòbils em va animar a fer-ho", assegura Martínez, qui porta mesos realitzant proves: "He baixat la factura del mòbil de 60 euros a un i mig". Per a què el telèfon tingui connexió permanent, explica, "es requereixen algunes modificacions que permetin que funcioni automàticament en la majoria de punts d’accés".

El problema és que hi ha poques xarxes sense fils amb prou nodes per a què la connexió no es talli si la persona està en moviment: "Llevat que visquis en un municipi amb una comunitat wifi molt estesa, no aconseguiràs tenir cobertura al 100%, però tots tenim ja xarxa a l’oficina i a casa, així que la majoria del temps estarem en cobertura", assegura.

En el seu primer mes de vida, Morrotel ha aconseguit 500 clients, duplicant les previsions de Martínez. "El nostre objectiu és dinamitzar les connexions de VeuIP per ajudar a la seva expansió i convertir-les en quelcom tan comú com és avui en dia el correu electrònic", afirma. Com a visionari que és, sap que "encara que de moment s’hagi de sortir a la xarxa pública per poder trucar a usuaris no-IP, en pocs anys el 50 o 60% de les trucades es realitzaran a través d’Internet".

Morrotel

Como pasar de setenta a tres o cuatro euros de factura telefónica

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina