Netbook Remix, la distro d’Ubuntu per a m? quines ultraportables

Compartir

Només el nom i la data de presentació han transcendit per boca de Mark Shuttleworth, prou informació per a generar una gran expectació entre la comunitat.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Com qui no vol la cosa i durant una entrevista concedida al conegut rotatiu britànic The Guardian, Mark Shuttleworth (multimilionari sud-africà fundador de la companyia Canonical i de la distribució GNU/Linux Ubuntu) ha parlat de que serà la versió de la seva distro per a ordinadors ultraportàtils a l’estil Eee PC d’Asus o el 2133 Mini-Note PC d’HP.

Aquesta mena d’aparells va despertar gran expectació des de l’anunci del projecte OLPC -que també ha estat notícia aquests dies per la seva col·laboració amb Microsoft-, però no ha estat fins a dates més recents en les que realment han començat a popularitzar-se amb els llançaments entre d’altres de l’abans esmentada Asus, que els han fet assequibles a l’usuari final.

Tot i que en principi aquestes màquines foren un domini en exclusiva de Linux, Microsoft aviat s’ha adonat del seu potencial, llançant una campanya per tenir el seu tros del pastís mitjançant els coneguts descomptes als fabricants per l’adquisició del Windows. Així que tornant a l’Eee PC d’Asus -tota una referència en aquest segment-, si bé inicialment aquesta màquina anava a ser el vaixell insígnia de Linux en el sector dels ultraportàtils, en diversos mercats ja es pot trobar una versió amb Windows XP una mica més barata que la versió Linux malgrat que, això si, amb un maquinari una mica més reduït.

Al voltant d’Ubuntu ja feia temps que es parlava d’una versió de la seva coneguda distro (una de les més populars i utilitzades actualment) per a dispositius ultraportàtils, pensada per als xips que la californiana Intel fabrica especialment per a aquest segment. Però fins ara poc s’havia dit en públic.

A l’entrevista concedida a The Guardian, Shuttleworth confirma que efectivament, la versió d’Ubuntu per a dispositius ultraportàtils ha estat construïda amb el suport d’Intel, que el seu nom serà Netbook Remix i que s’anunciarà en la primera setmana de juny, això és, la setmana vinent.

De res més s’ha parlat sobre aquesta distro, però ja n’hi ha hagut prou per obrir boca entre els entusiastes linuxers, que sense cap mena de dubte ja estaran esperant que la setmana vinent es presenti en societat aquesta nova distro.

A la resta de l’entrevista, Shuttleworth parla de perquè es va decidir a fundar el projecte Ubuntu, del model de negoci que aplica a Canonical, de la iniciativa de Dell d’incloure la seva distro com a opció de sistema operatiu per a les seves màquines o de l’acceptació de l’Open XML de Microsoft com a estàndard ISO entre d’altres temes.

Guillem Alsina