Nikon observa de prop els smartphones

Compartir

L’impacte de les càmeres incorporades en els smartphones ha afectat tota la indústria de la imatge, reduint les vendes de les càmeres més senzilles, però facilitant també un increment de les vendes de les càmeres amb més prestacions. La multinacional japonesa Nikon està observant aquest canvi amb deteniment i podria entrar més endavant en el segment dels smartphones.

En el període d’entreguerres (1918-1939) es va gestar una important novetat que va canviar l’anomenat ‘art’ de la guerra (si és que matar altres persones es pot considerar un ‘art’) per sempre: l’aviació. Ja present durant la primera conflagració global encara que de manera molt incipient, fou el domini dels cels el que va decidir el destí dels diferents contendents en el segon conflicte d’escala planetària. I, dins d’aquesta revolució aeronàutica, l’aviació embarcada (aquella la base operativa de la qual es troba en els portaavions) va protagonitzar la seva pròpia revolució dins de la revolució, robant als cuirassats el paper protagonista en la batalla marítima.

L’adveniment dels smartphones, que van afegint funcions a mesura que avancen, ha protagonitzat una revolució semblant en impacte, tot i que per sort molt menys mortífera. Si l’aviació embarcada va destronar els cuirassats com a reis blindats del mar, una de les víctimes dels smartphones han estat les càmeres de fotos, almenys les de rang més senzill i més econòmic. ¿Per què comprar un altre dispositiu quan en el nostre telèfon ja tenim un equivalent i que portem sempre al damunt?

Els enviaments de smartphones a les botigues per part dels fabricants augmenten, mentre que els de càmeres ‘apuntar i disparar’ decreixen, i això és en el que es basa Nikon per començar a observar altres maneres de produir solucions, i en altres formats, segons declaracions del seu president, Makoto Kimura, al rotatiu econòmic Bloomberg.

Fins ara centrada en les càmeres de fotos pures, Nikon podria començar a produir solucions per a smartphones, en un moviment semblant (salvant les distàncies) al què va fer en el seu moment la companyia alemanya dedicada a l’òptica Carl Zeiss, la qual equipa als Nokia Lumia amb lents per a les seves càmeres.

També en un altre camp, aquest cop el de l’àudio, fabricants com Harman Kardon ja fa temps que col·laboren amb empreses de l’àmbit dels productes informàtics per incloure els seus sistemes de reproducció d’àudio en ordinadors i altres formats de dispositius. Fins i tot especificacions com Dolby han donat el salt als smartphones.

El probable futur moviment de Nikon ens permetrà gaudir dels seus productes per a ús diari a les nostres butxaques. Kimura no ha volgut detallar quins “altres dispositius” seran objecte d’interès per a la companyia en el futur, però està molt clar que aquesta es llançarà a produir solucions per als smartphones de tercers fabricants, així com a abraçar el paradigma dels terminals fusió de smartphone i càmera compacta, segment inaugurat per Samsung amb el Galaxy S4 Zoom.

Podríem arribar a veure un smartphone amb segell Nikon? No és descartable; tot i no ser el negoci principal de la multinacional nipona, enfocant el producte a una excelsa qualitat en qüestió d’imatge (tant de captació com de mostrar-la), la resta del maquinari és trivial, i qualsevol fabricant extern subcontractat podria fer-se càrrec de l’apartat de telefonia pura i dura.

Però, en aquests moments, tot són especulacions.

L’increment en l’ús dels smartphones com a càmeres fotogràfiques d’ús diari no ha afectat les vendes de les càmeres compactes, semi-professionals i professionals. Sembla que molts usuaris han deixat de banda les opcions més senzilles per optar per utilitzar la càmera del smartphone com a solució ‘de cada dia’ per dur a la butxaca, però han preferit una càmera amb més potència i possibilitats per a aquells moments especials que volen conservar per a la posteritat.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: