Nokia aclareix el que va dir: Symbian NO és tan obert com vam entendre

Compartir

SymbianL’“obertura” del codi font ho ha estat només selectivament per a les empreses llicenciatàries d’aquesta plataforma de programari. La multinacional finlandesa ha hagut d’aclarir les seves pròpies paraules, senyal que no estaven tan ben dites com pensaven.

Redacció – El passat dia 6 anunciàvem (i no érem els únics a fer-ho) la finalització del procés d’obertura del codi font del sistema operatiu per a smartphones Symbian, basant-nos en una entrada del blog oficial de Symbian. Fa uns dies, Nokia puntualitzava aquesta “obertura”.

Symbian no és un sistema operatiu de codi obert o, almenys, Nokia no ha creat un projecte com a tal al seu voltant. Si que serà accessible tot o part del seu codi font als partners que vulguin treballar amb ell, especialment els asiàtics (en el post s’esmenta concretament a OEMs japonesos), després d’un procés de registre.

Aquest anunci (o, més ben dit, aquesta puntualització sobre un anunci ja fet) frustra la possibilitat d’adaptació d’aquesta plataforma de programari a altres arquitectures com la x86, almenys a través d’un projecte comunitari, encara que continua existint tal possibilitat per part d’un fabricant si s’arriba a un acord amb Nokia, sempre depenent de la voluntat d’aquesta darrera.

La necessitat de puntualitzar un anunci realitzat amb anterioritat denota que la companyia finlandesa no va comunicar del tot bé el que volia dir. Potser sigui una prova més d’un desajustament intern o, simplement -i sense buscar-li tres peus al gat- una inexactitud en la manera de redactar que ha portat a un mal enteniment del que es volia transmetre i, a partir d’aquí, s’ha format una “bola de neu” en prendre diversos mitjans com a referència els articles que altres ja havien escrit afirmant l’obertura del codi font.

En aquest rotatiu, i més concretament de la mà del nostre director Guillem Alsina, vam anar directament a la font, al post del blog de Symbian, i vam entendre exactament el mateix que la resta de mitjans que van publicar sobre la suposada obertura del codi font del sistema.

Més informació

Entrada original en el blog oficial de Symbian

Nota aclaridora sobre l’entrada anterior

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina