Nokia adquireix Symbian

Compartir

El fabricant finlandès anuncia una oferta per adquirir les accions que li fan falta per controlar Symbian Limited. En revelem les claus.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Aquest dimarts dia 24, Nokia ha anunciat l’acord al què ha arribat amb una part majoritària de la resta de socis que formen el consorci Symbian per a què li venguin les seves accions. Sony Ericsson, Panasonic i Siemens ja han acceptat l’oferta, i el fabricant finlandès espera que Samsung faci el mateix.

Amb aquest moviment, i malgrat les recents asseveracions sobre la creixent importància que Linux tindrà per a la companyia, Nokia mostra clarament que confia en Symbian per a la seva estratègia de mercat actual i per al futur a mitjà termini com a sistema operatiu principal en els seus desenvolupaments.

De fet, i fins ara, s’ha donat un domini "de facto" de la multinacional finlandesa sobre el consorci Symbian, el que segons alguns analistes ha creat tensions dins del grup i fins i tot "flirtejos" de companyies tradicionalment fidels a aquest sistema operatiu com Sony Ericsson, que en el passat Mobile World Congress de Barcelona va presentar l’XPERIA X1, un rival directe per a la sèrie Communicator de Nokia i que utilitza Windows Mobile com a sistema operatiu.

Ja llavors, i en un acte per a la premsa celebrat en el mateix congrés, un dels directius de Symbian es va mostrar confiat en que l’XPERIA de Sony Ericsson era només un exemplar entre la gamma de telèfons que el mateix fabricant havia presentat recentment (i que van passar més desapercebuts) i que treballaven amb Symbian. En definitiva, el que a ulls de Symbian podria passar-se per alt com una simple "falta lleu".

I el fet cert és que aquest sistema operatiu per a telèfons mòbils domina clarament el mercat en gairebé totes les regions del món, només reptat pel sistema de les populars BlackBerry però encara amb molta distància respecte als dispositius amb Windows Mobile, a l’iPhone d’Apple o Linux, tot i que aquest últim sistema és un rival molt dur en tota la zona asiàtica.

Nokia parla de Symbian com un sistema obert, malgrat que el seu codi font segueix essent propietari. Aquesta tipificació com a "obert" fa referència a la Fundació Symbian, una nova entitat promoguda principalment per la mateixa Nokia i que fa la seva entrada en escena al mateix temps que s’anuncia la maniobra d’adquisició per part de la multinacional finlandesa. Entre els membres de la Fundació Symbian s’hi troben la mateixa Nokia, Symbian Limited, Sony Ericsson, AT&T, Vodafone, Orange, Motorola, LG o Samsung entre d’altres.

La quota de membre de la Fundació Symbian és de 1.500 dòlars anuals i els integrants tenen dret a rebre gratuïtament la plataforma de desenvolupament de Symbian per a les seves creacions. Naturalment, un preu tan baix que voreja el ridícul, fa que sigui accessible a qualsevol fabricant, i si a això li afegim el compromís adquirit que en dos anys el codi font de Symbian sigui alliberat, tenim el perquè d’aquest apel·latiu "lliure" que Nokia empra quan es refereix a aquest sistema operatiu.

Per a què l’adquisició es faci efectiva, i de la mateixa manera que va passar amb la de Trolltech, primer haurà de passar pels filtres d’arbitratge de mercat corresponents. Nokia espera poder completar el procés legal a finals d’enguany, i materialitzar la compra a principis del 2009.

Guillem Alsina