Nokia adquireix Trolltech

Compartir

La companyia finlandesa ha garantit la continuïtat de projectes com KDE i el model de llicència dual de les llibreries Qt mentre la comunitat es manté a l’expectativa.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El que es pot convertir en la bomba informativa d’aquest principi d’any va esclatar dilluns: la finlandesa Nokia, la primera companyia del món en fabricació de telèfons mòbils, ha anunciat la seva intenció de comprar la noruega Trolltech, productora de programari coneguda per les seves llibreries Qt, que constitueixen la base de l’entorn gràfic d’escriptori KDE.

Trolltech també té una estratègia per al sector de la telefonia mòbil, amb eines per a la creació de sistemes operatius basats en Linux per a telèfons, i toolkits de programació que permeten a desenvolupadors independents, operadores o fabricants de terminals la creació d’aplicacions, solucions integrades i middleware. Així, la companyia noruega és la fabricant del telèfon Greenphone, un dels primers en ser llançats funcionant sota Linux (i que ja fa algun temps que va deixar de ser produït) encara que el seu concepte fos el de ser una eina destinada a programadors, una prova de concepte.

L’estratègia de Nokia en adquirir Trolltech sembla ser la de potenciar la seva estratègia d’oferir suport per a múltiples plataformes al telèfon i l’escriptori. Així, els mòbils de la companyia finlandesa, ja siguin basats en Symbian o Linux, podrien en un futur no només sincronitzar i compartir dades amb màquines Windows, sinó fer el mateix amb màquines Linux. També l’estratègia de serveis en línia i aplicacions que s’executin nativament en els seus terminals es veurà potenciada.

El fabricant de terminals s’ha afanyat a comprometre’s amb el desenvolupament dels actuals productes de Trolltech, a mantenir-los en els mercats actuals i a potenciar-los en altres de nous. És de suposar que a Nokia també li interessarà mantenir a tots els programadors independents que empren els productes de Trolltech i es basen en ells per als seus propis desenvolupaments, que ara a més veuran com creix el seu mercat objectiu amb tot el ventall de terminals de la finlandesa.

Per a la noruega, la compra suposa una oportunitat inestimable d’estendre l’adopció en l’ecosistema mòbil de Qt i el seu programari derivat, especialment ara que se’ns ve al damunt el llançament de l’Android de Google amb tot el potencial de les companyies que s’han involucrat en el projecte, i encara que sigui venent-se a una de les grans del sector com Nokia, el que li vedarà altres gegants del mercat com són Motorola o HTC.

També ha reafirmat el seu compromís amb la comunitat, doncs els seus productes des de sempre s’han valgut de la col·laboració i el feedback (en la nota de premsa oficial es parla de relació simbiòtica entre la comunitat i la companyia) dels desenvolupadors independents en codi obert i programari lliure per millorar en versions successives.

Reaccions a KDE

Sense cap mena de dubte, el programari més important en el que compta amb presència Trolltech és KDE. Les llibreries Qt constitueixen la base d’aquest entorn gràfic d’escriptori per a sistemes Unix/Linux que també disposa de versions per a Windows i Mac OS X. La reacció de la comunitat vinculada amb KDE és, per tant, molt important, i alts directius de les dues companyies ja s’han afanyat a dirigir-se a ella per tranquil·litzar-la.

En primer lloc s’ha garantit la continuïtat de KDE com a projecte a través de la continuïtat de Qt i del seu model de llicència dual, i també de la Fundació FreeQt a través del patronat de Nokia.

Tot i això, a despit de tots els esforços i com era de preveure, cert nerviosisme s’ha deixat sentir en forma de comentaris a la notícia en el lloc web de KDE. No tots els programadors i usuaris ho veuen tan clar, i alguns prediuen un futur de Qt i productes col·laterals massa lligat a Nokia.

En estar les llibreries sota la llicència GPL fet que permet la realització d’un fork o desviació, amb versions paral·leles que guardin cert grau de compatibilitat, és possible que es proposin altres projectes basats en la comunitat pensats per continuar amb el desenvolupament d’una versió de les Qt no lligada a Nokia i essent íntegrament duta a terme per la comunitat.

Potser la companyia finlandesa, si es veu que aquesta opció té possibilitats, acabi fent amb aquestes llibreries el mateix que Sun Microsystems va fer amb StarOffice i Solaris, és a dir, crear un projecte totalment lliure basat en la comunitat a partir del qual retroalimentar als seus propis productes. Aquest moviment podria salvar una eventual situació de fork.

Amb tot el que s’exposa, val a dir que per ara i en vista de l’anunci conjunt de les dues companyies, que els implicats es mantenen a l’expectativa. Probablement veurem uns dies de dubtes i comentaris de tota mena mentre s’esperen les properes passes del fabricant de telèfons.

Termes de l’adquisició

Pel que s’ha donat a conèixer, Nokia comprarà Trolltech mitjançant una oferta pública d’adquisició d’accions, moviment que està subjecte a l’aprovació de les autoritats reguladores noruegues i europees. El consell d’administració de Trolltech ha recomanat als seus accionistes que acceptin l’oferta del fabricant finlandès.

Més informació:

Espai en el lloc web de Trolltech en el qual es donen tots els detalls sobre l’acord d’adquisició
http://trolltech.com/28012008/28012008

Nota de premsa de Nokia
http://www.nokia.com/A4136001?newsid=1185531

Anunci de la notícia en el lloc web de KDE amb comentaris dels usuaris
http://dot.kde.org/1201517986/

Guillem Alsina