Nokia apostarà per MeeGo per als seus futurs smartphones

Compartir

NokiaSymbian es veurà perjudicat, quedant reduït a un mercat de nínxol per a telèfons mòbils, amb el que probablement acabarà equiparant-se a altres plataformes simples com Brew de Qualcomm.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons revela l’agència Reuters, el model N8 serà el darrer smartphone de la famosa sèrie N del constructor finlandès Nokia en utilitzar Symbian com a plataforma de programari, passant en futurs models a MeeGo, el sistema Linux que la companyia d’Espoo comparteix amb Intel i que és producte de la fusió entre la seva anterior plataforma Maemo (que equipa el model N900) i del Moblin del fabricant californià de microxips.

El primer terminal en emprar MeeGo podria ser l’N9, que segons tots els rumors està destinat a ser el successor de l’N900 però que encara no té data de sortida al mercat, ni tan sols ha estat confirmat oficialment per la companyia finlandesa (almenys, segons les dades que disposem).

La informació de Reuters ve avalada per les paraules d’un representant de Nokia, malgrat que no s’ha produït un anunci oficial per escrit via pàgina web o, fins i tot, en el bloc oficial de Nokia. El més probable és que d’aquesta manera, la companyia finlandesa vulgui evitar polèmiques amb la Fundació Symbian, doncs en cas de confirmar-se aquest abandonament, això suposaria un cop força dur per a aquesta plataforma.

La Fundació estava ultimant la renovació de la seva plataforma que es veurà plasmada al llarg de l’any en els nous models, encara que principalment en els de Nokia. No en va, el fabricant finlandès és la propietària de tots els actius de Symbian. La renovació d’aquest sistema s’estava duent a terme amb vista a recuperar valor en el mercat dels smartphones, posant-se a l’alçada de rivals com iOS, Android o BlackBerry OS, que tecnològicament havien depassat a Symbian en els darrers anys.

Així, Symbian quedarà relegat als models més populars de Nokia, on no li serà necessari desenvolupar tota la seva potència, i el més probable és que s’estanqui quedant com una plataforma de base semblant al que és ara el Brew de Qualcomm. Si s’estén l’exemple de Nokia, Sony Ericsson no trigarà gaire en “defenestrar” a Symbian dels models de la joint venture sueco-japonesa per passar-se íntegrament a Android i algun model basat en Windows Phone 7.

Tampoc s’entén la jugada de Nokia, ja que és contraproduent per a la inversió que va realitzar en Symbian, i de la qual no en podrà treure tot el partit que era d’esperar.

A Symbian se li poden tancar les portes del terreny dels smartphones de gamma alta, però Nokia continuarà confiant en ell per als terminals de gamma simple i mitjana, aquells que presenten funcionalitats multimèdia avançades com la reproducció de vídeo d’alta qualitat, malgrat que sense arribar a un ús tan intensiu com un smartphone professional.

Aquests terminals estan més orientats al públic final i a l’oci domèstic, i bons exemples d’ells són els models 5800 XpressMusic i C6 o 5230.

La gran majoria d’experts i analistes coincideixen en afirmar que el futur és dels smartphones, malgrat que el més probable és que hi hagi diverses gammes per a aquests aparells. Si Symbian es pot assegurar una abundant presència en aquests telèfons més orientats a l’oci, continuarà retenint bona part del mercat, malgrat que no amb uns nombres tan bons com fins ara.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina