Nokia continua dibuixant el seu full de ruta

Compartir

NokiaSymbian es mantindrà com a plataforma per a smartphones durant els propers mesos, encara que a mitjà termini sembla segur que té els dies comptats. Malgrat les declaracions oficials de la companyia, és segur que per a molts la confusió sobre el futur de Nokia continuarà.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Nokia continua desgranant en comptagotes el seu “full de ruta” que l’ha de portar a canviar de plataforma per a la seva gamma de smartphones des de Symbian i Maemo/MeeGo (tot i que aquest darrer no s’ha pogut estrenar) fins a Windows Phone, tal i com va anunciar uns dies abans del darrer Mobile World Congress.

El lent degoteig d’informació ens fa preguntar-nos si a Espoo tenen realment clar el camí que s’ha de seguir i com fer-ho, o bé si es va improvisant sobre la marxa rectificant a mida que sorgeixen dubtes, crítiques i obstacles en el camí. També reforça la imatge de “guerra civil” entre faccions partidàries de l’una i l’altra plataforma que es podria haver produït dins de la companyia segons l’opinió d’alguns, amb partidaris de Symbian i la política que aquesta plataforma comporta, MeeGo o el que apareix de moment com a guanyador, Windows Phone.

Els que menys clar sembla que ho tenen són els programadors, als quals interessa saber per quin cavall han d’apostar com a guanyador. Amb altres fabricants i plataformes saben bé a què s’han d’atenir, com amb Android o iOS, però amb Nokia i Symbian els dubtes són constants. Això no afavoreix que la plataforma sigui atractiva per als desenvolupadors i, en conseqüència, el seu futur quedi en dubte. A més, la finlandesa té en cartera excel·lents productes com les llibreries QT, ben implantades en diversos tipus de solucions des de generalistes (escriptori KDE) fins a sistemes empotrats (MeeGo en les seves diferents variants, com la més recent per a televisors).

Les últimes notícies oficials ens vénen de la mà de Purnima Kochikar, Vicepresidenta del Forum Nokia i de la comunitat de desenvolupadors, qui en una carta oberta publicada en el fòrum per a desenvolupadors de la companyia, desgrana les novetats al respecte.

La primera cosa que Kochikar deixa clara és que, almenys durant l’època de transició (que durarà pel cap baix aquest any i el vinent segons les dates indicades) la companyia d’Espoo continuarà traient al mercat nous models basats en Symbian. El fet de que la planificació de nous llançaments de qualsevol companyia d’aquesta envergadura hagi de ser realitzada a mesos/anys vista, fa que no es pugui aturar d’un dia per l’altre per només un canvi en la plataforma principal, per això hauran de conviure els diferents sistemes durant un temps fins que la migració sigui completa. En el mateix apartat, Kochikar afirma que es millorarà el maquinari dels smartphones en termes de velocitat i capacitats gràfiques.

Però la pregunta del milió, fins quan oferirà Nokia suport per a Symbian, continua sense ser contestada. La directiva del fabricant finlandès afirma que la resposta és molt difícil i que de moment no la pot donar, però el que si que pot indicar és que Symbian tindrà un pes específic en l’estratègia a curt/mitjà termini de Nokia més important segons la localització del mercat. Així, en aquells llocs en què lidera, tindrà un pes més gran.

Si a aquesta afirmació li afegim que també indica que els terminals amb Windows Phone no sortiran amb totes les localitzacions idiomàtiques que ofereix Symbian actualment, ens fa suposar que el llançament de smartphones basats en la plataforma de Microsoft i fabricats per Nokia sortiran esglaonadament i d’entrada només en mercats seleccionats.

Malgrat tot, l’observació “oferir suport als usuaris per un període de temps després de què el darrer producte hagi estat venut” ha de tornar a aquells que encara abriguen l’esperança que Symbian tingui una certa continuïtat (almenys en els smartphones) que la intenció de la companyia no és aquesta, si no la d’acabar amb la plataforma.

Pel que fa a QT, Nokia continuarà apostant per aquesta tecnologia, malgrat que no deixa clar en quins camps, com i amb quin full de ruta. Més o menys el mateix que passa amb els telèfons que munten Symbian amb la interfície S40, i que són els més senzills de la seva cartera de productes per a consumidors que no volen ni necessiten un smartphone. En aquests casos no es podrà usar Windows Phone (un sistema que exigeix un maquinari molt més potent), pel què Symbian sembla l’adequat.

Finalment, destacar d’aquesta carta oberta que en ella Kochikar ha insistit especialment en els serveis OVI com a estratègia de futur, el combinar terminals i serveis.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina