Nokia en el Mobile World Congress 2009: res realment nou

Compartir

Mobile World Congress 2009La companyia d’Espoo ha defraudat notablement, focalitzant-se en els serveis i presentant nous terminals que no deixen de ser lleugeres variacions dels ja existents.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Com cada any, s’esperava molt de la multinacional finlandesa, no en va líder absolut i indiscutible del sector de la telefonia mòbil (tot i que cada cop més amb el permís d’Apple), especialment per la part de la divisió de dispositius, però enguany ha defraudat en certa mesura en aquest sentit.

S’havia arribat a especular amb la possibilitat que Nokia llancés en aquest congrés un netbook, i de fet la conferència de premsa va començar de la millor manera, parlant del recentment presentat N97 com d’un ordinador mòbil, el què feia presagiar que el gran llançament es podia donar. Finalment no ha estat així.

Els serveis, el nou focus d’atenció

En època de crisi cal buscar solucions intel·ligents; és, segons Nokia, època d’optimitzar. La companyia finlandesa ha parat especial cura en els serveis extra que afegeix als seus terminals. Si fa dos o tres anys els fabricants simplement construïen els terminals introduint-hi el mínim, ara inclouen qualsevol mena de serveis independents d’operadora que els permetin oferir un valor afegit per tal d’intentar convèncer als usuaris que la seva oferta és la millor.

Nokia ja disposava d’OVI, una iniciativa de comunitat virtual online que facilita la interrelació entre els usuaris a través dels seus telèfons mòbils. Òbviament això es potencia, afegint una botiga online (OVI Store), a la que podem entendre com la rèplica d’aquesta companyia a la iTunes Store, per molt que Nokia vulgui diferenciar-la.

Els nous serveis d'OVI en el Nokia N97

A través de l’OVI Store es podran descarregar des de pel·lícules fins a guies de ciutats passant per widgets amb els continguts més variats. Nokia uneix així la seva variada oferta d’extres i serveis en una sola font.

El geoposicionament jugarà un paper important en aquest nou servei, donant lloc a una botiga intel·ligent que ens oferirà determinats continguts en funció d’on ens trobem. Així, per exemple, si estem a Barcelona durant el congrés de telefonia mòbil, en entrar a OVI Store se’ns presentaran guies de la ciutat, invitacions i widgets de locals d’oci entre altres continguts.

Els programadors també podran incloure les seves aplicacions en aquest nou servei, igual que ho fan a l’App Store d’Apple o els seus equivalents en altres plataformes, triant si volen guanyar diners amb elles o bé si les ofereixen gratuïtament. Novament, res de nou respecte al què ja fa temps que existeix, ja sigui de l’empresa finlandesa o de la seva competència directa (llegeixi’s Apple).

L’OVI Store estarà disponible a partir d’aquest vinent maig.

Nous terminals

I tot i que els serveis han protagonitzat els llançaments, i encara que no han estat presentats nous terminals realment espectaculars, sí que hem pogut veure alguns telèfons encara que, realment, res de nou.

L’E55 és l’evolució del smartphone E71, un rival per a les BlackBerry de RIM en el sector empresarial que presumeix de ser el telèfon intel·ligent més prim i petit del món. Això ho aconsegueix gràcies a què el teclat no és l’habitual QWERTY sinó un teclat compacte en el qual cada tecla inclou dues lletres.

L'E55

Curiosament, aquest és un format de teclat que fins ara no ha triomfat entre els fabricants ni els usuaris tot i els diversos intents que s’han realitzat.

L’E75 ha estat presentat com l’evolució de la sèrie Communicator, malgrat que tothom té en ment a l’N97 com el terminal que exerceix aquesta funció. Disposa d’una tapa lliscant, i en comptes de destapar una pantalla més gran amagada, l’única cosa que fa aquesta és deixar veure el teclat QWERTY incorporat, deixant la pantalla davantera (que només ocupa la meitat superior de la carcassa, amb el teclat numèric just a sota) com a display principal del terminal.

L'E75

Aquesta evolució representa disposar de la mitat d’espai de visualització del que fins ara teníem en un Communicator, però amb l’avantatge de què el volum del telèfon es redueix en la mateixa proporció, per la qual cosa constitueix una bona opció per a aquelles persones que volen disposar d’un complet teclat QWERTY en el seu telèfon sense carregar amb un "totxo" (sobrenom que han rebut tradicionalment els Nokia Communicator, en part afectuosament i en part despectivament).

Guillem Alsina