Nokia i Apple, tractades de manera molt diferent pel món financer

Compartir

La finlandesa no sembla capaç de fer pujar la seva cotització, mentre que els de Cupertino es reposen ràpidament de les crítiques al seu darrer llançament.

Tot i que les crítiques per la presentació del “Nou iPad” i la renovació de l’Apple TV –que finalment van estar per sota de les expectatives– van fer una mica de mal a la cotització borsària d’Apple, aquesta s’ha recuperat de manera sorprenentment ràpida en tan sols unes hores, tornant al mateix nivell d’abans i seguint la tònica alcista dels darrers anys.

La companyia de la poma va ser massa predicible en la seva keynote del dimecres, presentant un nou model d’iPad les especificacions del qual ja van ser predites per la majoria dels mitjans de comunicació i la “vox populi”, i un nou Apple TV que va saber a poc després de l’expectació oberta per les declaracions impreses en la biografia de Steve Jobs, i en la qual el cofundador d’Apple afirmava haver trobat el camí per revolucionar també el món de la televisió com ha fet amb tants altres fins ara. Molts esperàvem tal revolució que, de moment, no s’ha produït.

Per primera vegada en molt de temps, Apple ha rebut crítiques serioses, malgrat que la conjuntura ara és diferent: sense Jobs, la multinacional ha de demostrar que pot seguir a la cresta de l’onada tecnològica, i en no haver-ho demostrat de forma fefaent, era lògic pensar que els inversors es podrien haver posat nerviosos, fent davallar la cotització de la companyia. I així ha estat… durant un breu lapse de temps.

Tan sols dos dies ha durat la baixada en la cotització d’Apple, que s’ha vist ràpidament recuperada al seu nivell anterior i seguint la tendència alcista habitual.

Nokia, a l’altre costat de la balança

La finlandesa continua sense poder guanyar-se la confiança dels inversors, i la seva cotització segueix estabilitzada a una vuitena part del què va arribar a ser en el 2008, quan l’iPhone va trencar totalment el mercat. Tot i que la seva presentació en el Mobile World Congress va atraure l’atenció de la premsa especialitzada i els seus terminals van ser unes de les estrelles més brillants de fira, la seva cotització va créixer només els dies del congrés, per tornar després a la tònica a la baixa a despit dels excel·lents números presentats i les perspectives de creixement. Perquè aquesta diferència de tracte?

Una de les possibilitats seria la intervenció d’inversors interessats en què Nokia creixi en el mercat sense que la seva cotització vagi a l’alça perquè, a la fi, Microsoft l’adquireixi. Amb la multinacional de Redmond al darrere, el preu de les accions de Nokia es podria disparar i fer-se atractiva la seva venda, que es produiria per milers a mans d’aquests inversors.

La mateixa gent de Steve Ballmer podria trobar convenient l’operació, ja que tots els fabricants de plataformes programari per a smartphones també tenen el seu propi maquinari, i ells són els únics que no disposen d’aquesta facilitat. Amb Nokia es podria arribar al mateix terme que Google amb Motorola, mantenint la finlandesa com una empresa diferent. A Motorola l’operació li ha anat prou bé, i el seu valor a borsa s’ha multiplicat gairebé per dos d’ençà que a l’agost Google donés a conèixer la compra.

Està artificialment rebaixat el valor de Nokia per aconseguir algun propòsit? Tal és el poder d’Apple i la confiança dels inversors en ella, o estem en el cas contrari, que algú infla artificialment el seu valor per conveniència?

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: