Nokia i Intel anuncien aliança basada en nova plataforma Linux

Compartir

Mobile World Congress 2010En una roda de premsa conjunta, els dos gegants han donat a conèixer al món una nova plataforma de programari basada en els seus propis desenvolupaments (Maemo i Moblin) per a tota mena de dispositius (netbooks, telèfons, tablets,…) i per a la qual els desenvolupadors només hauran de programar un cop sense haver de recompilar per a les diferents arquitectures de maquinari suportades.

Especial Mobile World Congress 2010

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Mentre que Samsung i Sony Ericsson han preferit posar l’èmfasi en el maquinari, en els nous terminals amb funcionalitats multimèdia d’alta qualitat, la finlandesa Nokia s’ha bolcat en el programari i, més concretament, en les plataformes. I ho ha fet de la mà de la californiana Intel, amb qui ha presentat MeeGo, una nova plataforma basada en GNU/Linux producte de les respectives experiències prèvies amb Maemo i Moblin.

El logo de MeeGoDe fet, les dues plataformes existents es fusionaran en MeeGo, amb la qual cosa en un futur proper desapareixeran com a productes diferenciats. La propera iteració de Maemo, la seva versió 6, ja serà compatible a nivell d’aplicacions amb MeeGo.

Precisament en les aplicacions presenta el seu punt fort la nova creació d’ambdues companyies; l’objectiu és que sigui una plataforma transversal, que equipi a tota mena de dispositius mòbils com ara netbooks, MIDs, tablets o, naturalment, telèfons. No importarà l’arquitectura de maquinari sobre la qual estiguin basats aquests aparells: la intenció és que, si suporta MeeGo, el desenvolupador només hagi d’escriure el codi un cop i es pugui executar en qualsevol màquina.

La base de la programació es realitzarà mitjançant el framework QT, amb el que les aplicacions podran distribuir-se a una varietat de plataformes (telèfons Maemo existents com l’N900, futurs desenvolupaments amb MeeGo, i terminals Symbian).

No es lligarà el sistema a una plataforma de maquinari concreta, amb la qual cosa dispositius basats en arquitectura ARM i x86 es donaran la mà gràcies a MeeGo. Tampoc hi haurà una preferència pels fabricants; tant Nokia com Intel com terceres parts podran crear dispositius basats en MeeGo.

Igualment, les operadores també podran construir els seus serveis i aplicacions sobre aquesta nova plataforma, personalitzant els terminals que l’emprin.

El projecte ha rebut el beneplàcit de la Linux Foundation, que en una nota de premsa ha anunciat que hostatjarà el grup de treball per a aquesta plataforma, encapçalat naturalment per les dues cofundadores.

La primera versió estable de MeeGo sortirà a la llum probablement durant els mesos d’estiu.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)