Nokia llançarà nou ordinador portàtil a finals d’any

Compartir

NokiaFuncionarà amb MeeGo, la nova plataforma Linux fruit de la fusió de Maemo i Moblin, i buscarà reforçar l’estratègia de productes més serveis que ofereix la companyia finlandesa, defensada pel seu CEO Olli-Pekka Kallasvuo en la conferència general d’accionistes.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i ser el primer fabricant i líder en vendes del mercat de la telefonia mòbil, el domini de Nokia ja no és tan indiscutible com fa uns anys en un mercat que ha canviat vertiginosament en els darrers temps. L’aparició de l’iPhone va revolucionar la manera d’entendre els telèfons mòbils que tenia la majoria de la gent, popularitzant el concepte de smartphone, la interfície multitàctil i l’orientació del telèfon cap a l’oci.

Com tot líder de mercat, la reacció fou inicialment lenta a Nokia, per a passar després a llançar una sèrie de "contramesures" destinades a situar-la novament al capdavant de l’avantguarda tecnològica: els seus serveis en línia sota la denominació OVI, com ara la cartografia o la botiga d’aplicacions i música en línia, i nous terminals d’altes prestacions que han buscat competir de tu a tu amb l’iPhone i les creixents amenaces al seu regnat procedents d’Àsia i encarnades, principalment, en Samsung i HTC. Entre males i bones crítiques a parts iguals, entre encerts i ensopegades, la veritat és que Nokia sembla estar notant en el mercat l’esgotament típic que pateix qualsevol líder.

Això ha fet que, davant la pèrdua de quota de mercat -i malgrat continuar ostentant el lideratge amb diferència-, els accionistes del fabricant finlandès s’hagin posat nerviosos, i això s’ha notat en la seva última reunió general celebrada recentment, en la qual les paraules d’Olli-Pekka Kallasvuo (CEO de la companyia) van ser rebudes fredament per l’audiència. Kallasvuo es va mostrar convençut de que el present 2010 és un any crucial per a la companyia que dirigeix, en el que l’estratègia adoptada li permetrà (segons va continuar afirmant) tornar a remuntar en el mercat.

Un dels punts sobre els quals es recolzarà Nokia és Symbian, el sistema operatiu obert de la seva propietat, al qual se li està completant un rentat de cara total per posar-lo a l’alçada d’Android, BlackBerry OS i iPhone OS. Fins ara, les crítiques al retard tecnològic en gairebé tots els aspectes (però especialment en matèria gràfica i de rendiment general) d’aquesta plataforma han estat pràcticament unànimes, amb la qual cosa la Fundació Symbian va aprofitar el recent Mobile World Congress per mostrar el redisseny total amb el que s’enfrontarà al futur.

També es presentarà nou maquinari, concretament nous terminals d’altes prestacions orientats a reduir distàncies entre certes gammes de Nokia i els terminals de gamma alta dels seus competidors. El recentment llançat N8 podria ser un primer exponent del que se’ns acosta en un futur per part del fabricant finlandès, i que haurà de lluitar contra tota una armada de terminals basats en Android (Sony Ericsson Xperia X10, Motorola Droid) i Windows 7.

Però no només el camp de la telefonia juntament amb els serveis i programari relacionat dirigirà l’esdevenidor de Nokia, doncs abans de final d’any serà llançat un nou netbook que emprarà la plataforma MeeGo com a sistema operatiu. El que no va especificar Kallasvuo és si aquest Linux serà inclòs com una opció d’arrancada ràpida de la màquina juntament amb l’habitual Windows 7 Starter, o bé si hi haurà una opció amb MeeGo i una altra amb Windows, o bé si el Linux que comparteix amb Intel serà l’únic sistema per a la nova màquina. L’actual relació de Nokia amb Microsoft ens impedeix descartar qualsevol opció.

Segons l’agència Reuters, els més crítics amb les promeses de Kallasvuo foren els petits accionistes. La veritat és que ells estan sent els més afectats per la caiguda de la cotització de les seves accions que està patint el gegant finlandès des de mitjans del passat mes d’abril, i que no s’ha aturat malgrat les paraules tranquil·litzadores de Kallasvuo. Aquesta situació podria posar el seu càrrec i a tota la directiva que l’acompanya en dubte.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina